För skojs skull - Svett är det nya svarta

Träning och politik
Gårdagens träning blev improviserad, nästan framtvingad. 
 
De första läckorna om den nya kommissionen kom igår och det visade sig att medlemsländerna lyckats skrapa ihop 9 kvinnliga kommissionärer. Nio av 28 är alltså kvinnor. Och det är alltså efter påtryckningar från en rad olika håll, och efter att Polen och Rumänien bytt ut sina ursprungliga manliga kandidater. 
 
Som tur är flög jag tillbaka till Stockholm igår, som en första del av resan mot fjällen, och kunde plundra packningen på träningskläder. Det blev styrketräning. 
 
3 x 12 armhävningar (på tårna men annars mesiga - överkroppen är liksom inte min grej)
 
De utgående kvinnliga kommissionärerna har haft en kampanj för att det skulle bli åtminstone tio kvinnliga kommissionärer. De har poserat i sociala medier med tio utsträckta fingrar, för att göra det lättare att räkna för the powers that be. Lovvärt i all ära, men jag tyckte ironiskt nog att de saknade ambition. Klart det skulle vara tio kvinnor, av 28 kommissionärer, det var väl ingen fråga om det!
 
3 x 12 explosiva knäböj (det gillar jag, det är roligt att hoppa)
 
Det är alltså knappt var tredje kommissionär som är kvinna. Artikeln jag läste beskrev det som "tillräckligt" jämställt. Det var här jag plockade fram min tunnaste trail-tröja för att lägga mig ned i det geggiga gräset och träna. Tillräckligt jämställt!
 
3 x 30 höftlyft (hej, himlen! Hej, kramp i vänster baksida lår!)
 
När skall folk förstå att det inte kan vara "tillräckligt jämställt", eller än värre, "för jämställt". Antingen är det jämställt eller så är det inte det. 32% kvinnliga kommissionärer är inte jämställlt. Punkt.
 
3 x 12 Bulgarian splits (vingel, vingel men jag minns varje gång att jag hade för dålig balans i mitt vänsterben för att kunna göra dem alls för ett år sedan)
 
Kommissionens inkommande ordförande, Jean-Claude Juncker, blir den 13e mannen i ordningen, av 13 möjliga så klart.
 
3 x 30 tåhävningar (jag hämtar andan lite grann, och låter mindre muskelgrupper jobba)
 
Att ha en fast president för rådet är ett ganska nytt påhitt så där ser statistiken lite bättre ut. Donald Tusk är bara den andra tillsättningen - men så klart också den andra mannen. 
 
3 x 60 sekunder plankan med benlyft (här är jag stark, när jag rehabiliterade ryggen som mest gjorde jag så mycket plankor att armbågarna blödde)
 
En av finesserna med Lissabon-fördraget är att parlamentet har möjlighet att säga nej. Europaparlamentet gillar att prata om ideal som demokrati, mänskliga rättigheter och jämlikhet men de förväntas säga ja till förslaget. För att det är tillräckligt jämlikt.
 
3 x 12 stjärnan (den bästa varianten av sidoplankan - en övning som jag annars har svårt att få till. Inte nog med att sidoplankan är tråkig en gång, sedan måste man dessutom göra den andra sidan också)
 
Federica Mogherini då? Hon är ju bevisligen kvinna och utrikespolitik är ju viktigt! Kvinna är hon, och den andra på posten dessutom, men där tar det slut. Hennes nominering anses vara ett bevis på att medlemsländerna inte vill att EU skall ha en utrikespolitik och därför har valt en svag ledare för the External Action Service. 
 
3 x 12 sprattelgubben (en av mina favoritövningar: balans, löpspecifik styrka, bålstabilitet)
 
Så den viktigaste kvinnliga nomineringen är alltså gjord för att hon förväntas vara svag och är satt på en tjänst där 28 medlemsländer kommer att göra allt för att hon skall misslyckas.
 
2 x 20 liggande rodd + 12 explosiva knäböj (jag började känna av axeln och valde att köra lite extra ben istället för den sista repetitionen)
 
Skönt i alla fall att komma hem till Sverige, där hade det här ju varit otänkbart. Sverige är världens mest jämlika land. Men vänta nu, Sverige har ju aldrig haft en kvinnlig statsminister. I Sverige finns det fler styrelseordförande som heter Karl än som är kvinnor.
 
3 x 20 mountain climber (det här är en av få övningar där jag tycker att man faktiskt måste jobba med de inre nedre magmusklerna - bra!)

Jag läser ofta att man får mindre och mindre starka åsikter när man blir äldre men jag håller fan på att bli radikal. Om det fortsätter så här kommer jag att vara militant feminist innan jag är fyrtio. 
 
Väl tillbaka på jobbet är jag fortfarande arg men har åtminstone lugnat ned mig tillräckligt för att jobba undan det mesta inför semestern. Nu blir det fjällen i en vecka, långt bort från mansdominarad politik. 
 
Jag hittade det här ledsna lejonet i parken. Precis så kände jag mig. Som ett ledset lejon.
#1 - Sanna

Heja heja!!!

#2 - Mia

Ett så bra inlägg att jag helt sonika tar mig friheten att dela det vidare. Så bra du skriver!!! Jag har också en militant feminist på lur...

Svar: Dela på! Det är ju bara bra om någon annan får lite extra energi till armhävningarna.
Kari

#3 - Johanna

"Tillräckligt jämställt" - BAH! :@

#4 - Lina

Hittade din blogg för bara någon minut sedan och det här inlägget är så himla genombra så jag måste kommentera med en gång! Bra skrivet!

Svar: Tack, kul att du gillade inlägget (men så jävla surt att det behövde skrivas)!
Kari