För skojs skull - Svett är det nya svarta

The End of an Era
Idag är det ju den sista augusti och det är ett viktigt datum eftersom jag har lovat min sjukgymnast att göra det nuvarande sjukgymnastikprogrammet exakt till september. Och eftersom september är i morgon tar sjukgymnastiken slut idag. 
 
Programmet har bestått av ett 30-minuters pass som jag gjort två gånger i veckan sedan maj. Fokus här har främst varit på att stärka upp min vänstra sida som varit svag ända sedan diskbråcket (och eventuellt innan dess också), både benet, höften och corestyrkan. 
 
Dessutom har jag haft två övningar som jag har gjort varje dag för att stabilisera vänster axel som har en tendens att dra iväg vid belastning. 
 
Om ni vill ha ett tips från mig, aka Drottningen av Rehab, så är det att komma överens om tydliga slutdatum för varje program. Hade inte jag vetat att allt det här tråkiga skulle ta slut i september så hade jag aldrig stått ut genom hela sommaren. Kräv slutdatum!
 
Officiellt skall det här vara slutet på min sjukgymnastik men jag tvivlar. För mig handlar prehab-projektet om att identifiera den svagaste länken och jobba bort den. Min svagaste länk just nu är min droppfot som snabbt protesterar när jag skruvar upp träningsmängden. Just nu strular hälsenan - inte så mycket så att jag får lov att tycka synd om mig själv på riktigt men tillräckligt mycket för att jag inte skall springa som vanligt.
 
Jag skall tillbaka till Access Rehab nästa gång jag är i Sverige så vi får se vad domen blir då.
Söndagsmotion
Jag kör på med mina lugna snälla dagar ända in i kaklet den här veckan men det betyder inte att jag sitter på rumpan och äter chips. Tvärtom, idag har vi inte med inte mindre än tre motionsaktiga saker. 
 
Först långpromenerade (nej, det var ingen powerwalk, sånt sysslar jag inte med) vi till ett krigsmonument som låg väl undangömt i skogen där vi vanligtvis springer. 
Stenarna representerar 11 skogsvaktare som blev dödade under första världskriget.
 
Monumentet är så väl undangömt att vi fick plocka fram kartan för att hitta det. På kuppen upptäckte vi också en massa nya fina stigar som förhoppningsvis snart kommer att bli en del av en ny runda. Det finns så sjukt många stigar som går härs och tvärs i den här skogen att det är hopplöst att lära sig hitta. 
Jag var på så bra humör att jag bara blev lite sur över vårt misslyckade försök att äta lunch ute. Vi testade en brasserie som vägrade servera oss pommes och cola om vi inte tog en av deras icke-vegetariska huvudrätter, ett cafe som var stängt och två pizzerior som inte serverade pizza innan vi gick upp och tog en buss hem och lagade mat själva. 
 
Dessutom har jag hunnit med en del sjukgymnastik och till sist en liten löprunda i augustimörket. Väderlotteriet delade ut högsommarvärme till oss i dag, och så mycket luftfuktighet att man behöver gälar för att andas, och det gick inte att springa förrän sent på kvällen.
 
I morgon skall det komma 17 mm regn i Bryssel och bli 18 grader. Om idag var en bra dag för vandring så är det en bra dag för att simma inomhus imorgon.
Swim smooth goes to Stockholm
Det finns 100 sätt att lära sig simma bra men det enda som har fungerat för mig kallas Swim smooth. Metoden skiljer sig från de flesta andra eftersom de menar att din simteknik och lärokurva kommer att påverkas av din personlighet, kroppstyp och träningsbakgrund och att det finns flera sätt att simma rätt på. 
 
De flesta andra coacher lär bara ut klassisk crawl, med låg kadens och höga armbågar. Det är ett väldigt vackert sätt att simma på men det passar inte mig. Faktum är att det inte passar särskilt många och varje OS kan man se flera riktigt snabba simmare som forsar fram i vattnet med en hög kadens och armar som dras fram nästan parallellt med vattnet. 
 
Jag har i flera år åkt till London för att träffa Julian, som är Swim smooth-coach, men för er som inte har lust att göra det kommer det att finnas möjlighet att utveckla sin simning enligt metoden i Stockholm i höst. Martin Hill från Swim smooth kommer att hålla två endagarskurser på Lindingö den 7 och 8 november på inbjudan av Triathlon Sweden.
 
Den 7 november är redan fullbokad så skynda skynda att boka in er den 8 november. Kursen inkluderar videofilmning av alla deltagare, analys och uppföljning samt flera föreläsningar om simteknik. Gör du bara en sak för att förbättra din simteknik så borde det vara det här, det kommer att vara fantastiskt roligt och nyttigt och värt varenda krona.
 
Jag är själv sjukt sugen på att gå men vi har redan bokat in Stockholm-helgerna för hösten och det finns tyvärr inte utrymme för en spontanhelg. Och så har jag ju redan Julian, förstås.
 
Kan du inte vara med på deras clinic rekommenderar jag deras websida som är full av bra tekniktips, träningsupplägg och pedagogiska förklaringar.
En kontroversiell armbågsföring.