För skojs skull - Svett är det nya svarta

GR - ett europeiskt nätverk av vandringsleder
GR-leden, sentiers de grandes randonnées, är ett fantastiskt nätverk av leder som sträcker sig över större delen av västra Europa. Eller vad sägs om en led som börjar i Spanien och går genom delar av Portugal, Frankrike, Belgien och Holland? Det finns 60 000 kilometer markerad GR-led bara i Frankrike!
 
GR är en av de bästa upptäckterna vi gjort i Belgien (här finns det 8800 kilometer led att upptäcka) där det inte finns någon allemansrätt och det inte är självklart att man får springa på alla stigar. 
 
Leden går ofta nära tågstationer och byar och det är inte alltid så mycket vildmarkskänsla som vi är bortskämda med i Sverige men samtidigt är den ofta tillgänglig, lätt att följa och framför allt ett underbart sätt att se och upptäcka ett nytt land. 
 
Det här äventyret gjorde vi på GR-etapp 573 när vi stötte på den här informationen. Följer man de röd-vita markeringarna från Liege (precis utanför Bryssel) så är det 1550 km till Nice. 
Mer information om GR finns här.
#1 - Linda

Springa på vandringsleder är även en av mina bättre upptäckter. Synd bara att det inte är så bra infrastruktur runt omkring. Just det där med att kunna åka kollektivt till och från startpunkter är något jag saknar.

Svar: Det är därför vi gillar att springa i England, de har en väldigt stark vandringskultur och det brukar finnas kollektivtrafik, BBs och pubbar längs med leden. Belgien är svårare. Vi blev tex tvugna att lifta från en tågstation en gång när vi i vår enfald trott att det skulle gå att ta en taxi till startpunkten i nästa by.
Kari

#2 - bureborn

Visst är det helt fantastiskt att det finns så många långdistansleder att upptäcka i Europa! E-rutterna ser ut som en karta över ett järnvägsnät. Borde nog skaffa mig ett jobb med fler semesterdagar.

#3 - bureborn

Visst är det helt fantastsikt hur många mil per mil av långdistansleder det finns att upptäcka bara i Europa! Kartan över e-ledarna ser ut som värsta järnvägsnätet. Oändliga möjligheter till löpande äventyr. Och alldeles för få semesterdagar...