För skojs skull - Svett är det nya svarta

52 middagar: risotto med sparris, ärtor och citron
En sådan här dag när Belgien ligger på minus är det läge att plocka fram sparrisen. Jag älskar sparris och Belgien är känt för att ha riktigt bra sparris (speciellt vita sparrisar) och de tar dem på tillräckligt stort allvar för att sparrissäsongen skall börja den tredje torsdagen i april och fortsätta fram till den 24 juni. I år var sparrisen sen och då blev det tidningsrubriker.  
 
Trots att jag har ett tio-tal vegetariska kokböcker råder det stor brist på sparris-recept i mitt hem. Jag fattar ju att sparris är som godast när man grillar / steker / sauterar den och serverar med lite parmesan / citron / mozzarella / balsamvinäger men sparrissäsongen är flera veckor lång och ibland vill man äta något mer substansiellt. 
 
Det fick bli en risotto, även om jag egentligen tycker att det är ett tillbehör (som kokt potatis fast godare) och vintermat. Receptet kommer från den pålitliga Leith's Vegetarian Bible.
 
Ingredienser
 
340 g sparris
1 liter buljong
olivolja, salt, peppar, muskotnöt
50 g smör
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
340 g risotto-ris
1.5 dl vitt vin
110 g frysta ärtor
1 citron (skal plus saft)
50 g parmesanost
färsk timjan
200 g mascarpone
 
Tillagning
 
Skär bort och skala (om det behövs) det träiga på sparrisstjälkarna och dela dem sedan i 5 cm långa bitar. Koka i ett par minuter i buljong och dränera sedan. Behåll buljongen. 
 
Värm oljan och smält sedan smöret direkt i oljan. Stek löken mjuk och rör sedan ned hackad vitlök och riset i smöret. Häll sedan på vinet. När vinet kokat bort häller du på lite buljong i taget - det skall fräsa när vattnet kommer ned i grytan! Rör om ofta.
 
När riset börjat mjukna lägger du i rivet citronskal, citronsaft, parmesan, timjan och ärtor. Rör om och lägg i sparris och mascarpone och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite muskotnöt.
 
Resultat
 
Även om den vita sparrisen är god så är den inte speciellt vacker. Framför allt inte i en risotto. Det gjorde inte så mycket för jag piggade upp det hela med massvis av färsk timjan och en färgglad sallad. Men framför allt gjorde det inte så mycket eftersom det blev jättegott.
 
Citron och timjan är en riktig hit tillsammans, framför allt i risotto. 
 
 
#1 - Märta

Låter sjukt gott, men lite för avancerat för min matlagning.

Kan dock bjuda på ett sparristips. Lättkoka grön sparris och skär i bitar. Blanda med jordgubbar, färsk basilika och fetaost och ringla på nån god olja (jag tog rapsolja med citron). Det är nog det godaste jag har lyckats komponera ihop på egen hand (annars brukar det vara på nivån skär ett ägg och lägg på en knäckemacka).

#2 - Helena

Det ser underbart ut!!! Mums! Jag är dock värdelös på att koka ris .... det blir alltid bränt. Men jag ska göra ett nytt försök.