För skojs skull - Svett är det nya svarta

Vegetarisk julmat
Sara skrev ett inlägg om vegetarisk julmat häromdagen och jag tänkte följa upp med lite fler tips. Många vill ju äta mer vegetarisk mat men tycker att det är lite extra svårt runt högtiderna när man gärna faller tillbaka på klassikerna. Husmanskonst och tradionella rätter är ju väldigt ofta fokuserade på kött.
 
Två tips runt jul och nyår är att satsa på vacker färgglad mat och att använda kryddor som kanel, saffran och kardemumma. Då blir det både juligt och festligt - och gott så klart.
 
Här är några av mina favoriter, samma alla passar utmärkt på en buffet:
  • Grönkålspaj - det finns många variationer men jag länkar till Saras recept. Jag brukar dekorera den med lite pajdeg som jag trycker ut i en pepparkaksform för att få fram jul-känslan!
  • Rostade körsbärstomater, gärna på kvist. Lägg in kvisten och allt i ugnen med lite olivolja, salt, peppar och balsamvinäger och låt stå i ca 10 minuter på 200 grader.
  • Ljummen sallad med butternut squash och rödbetor. Skär pumpan och rödbetorna i klyftor och rosta dem i ugnen. Koka samtidigt svarta linser (jag gillar beluga i sallader). Hacka ned persilja och shallotenlök i linserna och lägg som en bädd på fatet / tallriken. Fördela grönsakerna ovanpå bädden och smula över getost. Smaksätt med tex tryffelolja eller lime. Jag har gjort ett liknande recept här.
  • Eller varför inte en färgglad sallad på avocado, röd grapefrukt och broccoli?
  • Melanzane parmigiana - auberginegratäng med mozzarella och parmesanost. Varje italiensk familj har sitt eget recept men det här ser enkelt och gott ut. Sprinkla gärna pinjenötter ovanpå för lite extra lyx.
  • Gratäng på fänkål, tomat, citron och saffran. Den här fungerar utmärkt att ta med sig och då förbereder man allt i förväg och tar med sig två plastbyttor. På plats lägger man i tomat- och fänkålsröran, samt det översta lagret i en gratängform och ställer in i ugnen. Jag hittade receptet i en tidning för flera år sedan och det har blivit en klassiker hemma hos oss.
  • Halloumi- och zucchiniknyten, vackra och världens lättate att göra! Jag har serverat dem både som förrätt och tillbehör och de fungerar bra att förbereda och bara köra in i ugnen strax innan servering. Jag hittar inget recept på nätet så förklarar nedan hur man gör.
 
 ****
Halloumi- och zucchiniknyten
 
Ingredienser
 
En gul och en grön zucchini
Ett paket halloumi
Cayennepeppar
 
Tillagning
 
Skär tunna skivor av zucchinin (tex med en osthyvel) och micra dem tills de blivit mjuka. Skär halloumin i bitar. Linda sedan zuccihini runt en bit halloumi så att det blir ett litet knyte. Kör i ugnen i ca 10 minuter så att haloumin blir genomvarm och lite knapring. Sprinkla med en aning cayennepeppar. Färdigt!
Första advents-äventyret
Katrin utmanade alltså ett gäng bloggare att fira advent genom att hitta på ett friluftsäventyr varje söndag fram till jul. Jag älskar att göra vardagen mera äventyrlig (och firade tex Nyårsafton i ett vindskydd förra året) och kan inte tänka mig ett bättre sätt att vänta in julen. Städa kan man ju göra i januari när inget annat roligt händer!
 
Jag hade redan en hel del inplanerat för första advent så anpassade äventyret därefter. Det blev en friluftsfrukost i en park!
 
Inte svårare än att alla klarar av det men ändå tillräckligt ovanligt för att man (och med det menar jag mig själv) skulle tänka att "så där kan man väl ändå inte göra? Äta frukost i en park på första advent, nu har människan ändå blitt lite knäpp!"
 
"Parken" består av ett nedlagt järnvägsspår (perfekt för att springa intervaller!) och är kanske inte världens vackraste men den är nära till klätterhallen där jag skulle träffa ett par kompisar senare och ligger en bit bort från trafiken. Jag kompenserade med en riktigt lyxig frukost på nybakt bröd med avocado och mozzarella, samt en termos full med varm choklad.
 
Det kändes lite konstigt att sitta där alldeles ensam på en parkbänk och tugga i sig i macka i ruskvädret. Inte ens en soluppgång fanns det att titta på, bara en jämn ström av folk som morgonjoggade.
 
Men samtidigt kände jag ett stort lugn, nästan så där som man kan på känna på fjället eller på ett riktigt äventyr. Det fanns inget jag skulle göra utom att äta min macka, ingen som ville någonting och inget som hände. Jag hade till och med planerat det så bra att jag inte hade bråttom.
Det kanske är att överdriva att kalla det äventyr men det blev ett avbrott i vardagen och skapade en känsla av något oväntat och annorlunda i alla fall. Plus att det var en väldigt lyxig frukos!
Nu ser jag fram emot att läsa om vad Ida, Sara och Katta hittat på för äventyr idag. Kommentera gärna om du också hängt på!
Årets längsta vecka
Jag har varit och simmat idag, för första gången på nästan tre veckor. Det var rost, gnissel och spindeväv i början men lite senare när en man knackade mig på axeln för att fråga om något fanns det bara rytmiska simtag och ljudet av luftbubblorna - jag mindes knappt var jag var och än mindre hur man pratar franska. Så är det att simma.
 
Den här veckan känns som om den pågått en evighet. Inte för att det varit långtråkigt utan för att det varit så mycket dramatik och så lite vardag. Jag kan inte förstå att det kan hända så mycket, på så kort tid.
  • I måndags var Bryssel som en krigzon och nu är det nästan som vanligt igen utan att något verkar ha hänt. Meningarna är delade om det aldrig fanns något hot och det hela var en PR-kampanj för att förbättra den belgiska polisens skamfilade internationella rykte eller om det fortfarande finns ett hot men att insatsen blev för dyrt.
  • På grund av avstängd kollektivtrafik och utebliven taxi cyklade jag till flygplatsen i måndags. I en isig kurva cyklade jag omkull och slog knät som en direkt konsekvens av säkerhetsläget (en av mina kollegor slog huvudet i en hylla och fick hjärnskakning eftersom hon inte fick lov att gå till jobbet av samma skäl). Det var ett mirakel att ett blåmärke var det värsta som hände med tanke på hur jag rusade fram mellan alla soldater på flygplatsen 20 minuter innan avgång.
  • På måndag och onsdag föreläste jag i Göteborg och Stockholm. Älskar att träffa studenter.
  • I torsdags gjorde belgisk TV ett hemma-hos reportage om mig och hur det är att ta emot flyktingar i sitt hem. Reportaget delades flitigt på nätet och Facebook svämmade över av kärlek, inspiration och medmänsklighet. Härligt att se i en tid när jag alltmer börjat hålla med memet som säger att "det finns en app som visar vilka av dina vänner som är rasister - den heter Facebook". '
  • Jag har hunnit träna också! Två styrkepass, lite löpning och så dagens simning. Helt ok för en vilovecka. Men jag har också bestämt mig för att förlänga säsongsvilan med en vecka till. De senate två veckorna har varit allt annat än avslappnande och dessutom har jag börjat hosta igen.
  • På simhallen idag fanns det ett anslag om att det var obligatorisk att visa upp innehållet i alla väskor samt visa ID-kort om man vill simma, på grund av terroristhotet. Det är oklart vad de tror att receptionsten skulle göra om det låg en bomb i min väska och hon måste ha tänkt det samma för jag fick vänta i fem minuter i en tom reception på att betala. Inte kollade hon väskan eller ID heller - en väldigt belgisk lösning som känns symbolisk för hela veckan.
Nu skall jag sätta en bröddeg för att förbereda inför morgondagens mikro-äventyr. Kan man inte ha fantastiska vidder så får man kompensera med maten!