För skojs skull - Svett är det nya svarta

Vegetarisk julmat
Sara skrev ett inlägg om vegetarisk julmat häromdagen och jag tänkte följa upp med lite fler tips. Många vill ju äta mer vegetarisk mat men tycker att det är lite extra svårt runt högtiderna när man gärna faller tillbaka på klassikerna. Husmanskonst och tradionella rätter är ju väldigt ofta fokuserade på kött.
 
Två tips runt jul och nyår är att satsa på vacker färgglad mat och att använda kryddor som kanel, saffran och kardemumma. Då blir det både juligt och festligt - och gott så klart.
 
Här är några av mina favoriter, samma alla passar utmärkt på en buffet:
  • Grönkålspaj - det finns många variationer men jag länkar till Saras recept. Jag brukar dekorera den med lite pajdeg som jag trycker ut i en pepparkaksform för att få fram jul-känslan!
  • Rostade körsbärstomater, gärna på kvist. Lägg in kvisten och allt i ugnen med lite olivolja, salt, peppar och balsamvinäger och låt stå i ca 10 minuter på 200 grader.
  • Ljummen sallad med butternut squash och rödbetor. Skär pumpan och rödbetorna i klyftor och rosta dem i ugnen. Koka samtidigt svarta linser (jag gillar beluga i sallader). Hacka ned persilja och shallotenlök i linserna och lägg som en bädd på fatet / tallriken. Fördela grönsakerna ovanpå bädden och smula över getost. Smaksätt med tex tryffelolja eller lime. Jag har gjort ett liknande recept här.
  • Eller varför inte en färgglad sallad på avocado, röd grapefrukt och broccoli?
  • Melanzane parmigiana - auberginegratäng med mozzarella och parmesanost. Varje italiensk familj har sitt eget recept men det här ser enkelt och gott ut. Sprinkla gärna pinjenötter ovanpå för lite extra lyx.
  • Gratäng på fänkål, tomat, citron och saffran. Den här fungerar utmärkt att ta med sig och då förbereder man allt i förväg och tar med sig två plastbyttor. På plats lägger man i tomat- och fänkålsröran, samt det översta lagret i en gratängform och ställer in i ugnen. Jag hittade receptet i en tidning för flera år sedan och det har blivit en klassiker hemma hos oss.
  • Halloumi- och zucchiniknyten, vackra och världens lättate att göra! Jag har serverat dem både som förrätt och tillbehör och de fungerar bra att förbereda och bara köra in i ugnen strax innan servering. Jag hittar inget recept på nätet så förklarar nedan hur man gör.
 
 ****
Halloumi- och zucchiniknyten
 
Ingredienser
 
En gul och en grön zucchini
Ett paket halloumi
Cayennepeppar
 
Tillagning
 
Skär tunna skivor av zucchinin (tex med en osthyvel) och micra dem tills de blivit mjuka. Skär halloumin i bitar. Linda sedan zuccihini runt en bit halloumi så att det blir ett litet knyte. Kör i ugnen i ca 10 minuter så att haloumin blir genomvarm och lite knapring. Sprinkla med en aning cayennepeppar. Färdigt!
#1 - Nan

Mm så gott. Allt detta och lite till kan vi äta när ni kommer hem till jul. Och lite choklad. Och marsipan. Och....

#2 - Nina

Åh, tack för finfina tips!
Grönkålspajen och fänkålsgratängen ska jag testa med en gång!!