För skojs skull - Svett är det nya svarta

Vattenlöpning för nybörjare
Varje gång jag skriver om vattenlöpning får jag en massa frågor så jag tänkte skriva ett inlägg med lite basic information om vattenlöpning, hur man gör och kanske framför allt varför.
 
Varför?
Det här är en grundläggande fråga för det finns ingen som kör vattenlöpning för att det är roligt. Vattenlöpning gör man bara för att hålla igång när man är skadad, eller för att man misstänker att man snart blir skadad och ändå vill träna ett pass till.
 
Vattenlöpning belastar nämligen inte alls leder, senor och benhinnor samtidigt som det ger löp-specifik träning för musklerna och konditionen. Jag har kört en hel del vattenlöpning sedan jag fick diskbråck (framför allt i början när det var en av få tillfällen i vardagen när nästan all typ av rörelse kunde göra ont) men även innan dess, tex när jag hade hälsporre. 
 
Vad?
Det enda man behöver är egentligen en simbassäng (eller en sjö) som är tillräckligt djup, samt ett flytbälte. Jag brukade hyra flytbälte på min simhall (20 kr / gång) och köpte inte eget förrän jag fick diskbråck och började vattenlöpa mer regelbundet. Nu har jag två flytbälten ett från Speedo och ett som ser ut ungefär så här. Det från Speedo är lite dyrare (400 kr jämfört med 250 kr) och är lite mer kompakt - annars fungerar de lika bra. 
Hur?
Det är bara att hoppa i vattnet och börja springa! Löpningen skall vara så naturlig som möjligt med kroppen i en ganska upprätt position. Det går vääääldigt långsamt men det är helt ok - går det fort så är det förmodligen för att du börjat bröstsimma...
 
Ansträngningsnivån är lite annorlunda än vid löpning. På grund av vattnet (vattnet leder bort värme snabbare än luft) kommer pulsen att ligga lägre än vid vanlig löpning och återhämtningen går snabbare (vattentrycket ger viss kompressionseffekt genom att hjälpa till att leda bort blodet från benmusklerna).
 
Det svåraste tycker jag är att se till att det faktiskt blir träning och inte bara en promenad och jag brukar därför göra någon sorts intervaller. Här ett par förslag på pass: 
  • Sprintintervaller
  • One hundred ups
  • Testa att hålla armarna på olika sätt - först tre minuter som vanligt, sedan tre minuter där du lägger händerna bakom nacken / på huvudet / håller dem i luften ovanför huvudet och sedan tre minuter där du håller handflatorna parallelt med golvet och trycker rakt ned - bra träning för axlar och triceps!
#1 - bureborn

Vet du, jag känner en person som kör vattenlöpning bara för att hon tycker det är så himla roligt. Ingmarie (loggen Nemonisimors). Själv skulle kah möjligen, möjligen testa om all annan alternativträning var utesluten. Man måste ju bada... :-)

Svar: Hon är inte av denna världen - fast hon har väl problem med fötterna också som gör att hon inte kan springa så mycket som hon vill?
Kari

#2 - Mari

Woohoo, tack! Superbra tips :)