För skojs skull - Svett är det nya svarta

Två nyheter
Idag hände det två saker som är värda att berätta om. Egentligen hände den ena för flera dagar sedan men den första saken behövde hända för att den andra skulle bli på riktigt. Och den första saken hände idag, på riktigt. 
 
Jag har alltså lyckats ta mod till mig och berättat för min chef att jag tänker vara ledig i två månader i sommar - och att en av de månaderna är september när vi alltid har mycket att göra. Han har sagt ja,  efter att jag låtsades kompromissa lite med tidpunkten - efter mer än två år i Kina har jag för vana att ta mig an varje förhandling som om jag håller på att pruta på en marknad. Så jag bad om lite mer än jag behövde och gick med på exakt de datum vi hade tänkt oss. Sen pratade vi om björnar och Sarek och om en artikel han läst i National Geographic och allt var bra. 
 
Den andra saken, den som egentligen hände för två veckor sedan, är att vi har köpt flygbiljetter (enkel resa, hur häftigt är inte det!) till Tromsö som ska bli vår inkörsport för Gröna Bandet. 
 
Vi kommer bara att vara där ett litet tag men jag ser barnsligt mycket fram emot det. Min mamma är nämligen uppvuxen i Tromsö och jag var där på nästan alla lov när jag var barn för att hälsa på släkten där. Någonstans där, bland drivor av Freja Melkesjokolade och evigt kortspelande, väcktes min kärlek till fjällen. Jag minns hur jag brukade titta ut på fjällen genom fönstret på det lilla propellerplanet som en period flög mellan Kiruna och Tromsö och bli så där fascinerad som bara barn kan bli. 
 
Tromsö har allt - fjäll och hav möts där, samtidigt som också olika kulturer möts. Det är på många sätt en gränsstad med ryska trålare i hamnen, ett universitet fullt av internationella studenter och samer som säljer hantverk på torget. 
 
Som barn var det min dröm att bli same. Varje lov köpte jag en lite pryl i ett försök att gradvis närma mig drömmen. En nyckelring med en bit renhorn. En liten väska i skinn. Ett broderat skärp, inköpt ett år när jag måste ha haft ovanligt mycket fickpengar. Sen blev jag tonåring och sommarjobbet lockade mer än semester med familjen. Andra saker kom mellan mig och fjällen. 
 
Nu har jag inte varit tillbaka i Tromsö på flera år och Torkel har inte varit där överhuvudtaget. Den här gången blir det bara ett dygn men jag hoppas att det blir början på något mer än bara vårt Gröna Bandet-äventyr.
Tromsö är precis hur vackert som helst men den enda bilden jag har tillgänglig här är den här.
#1 - Rund är också en form!

Det ska bli så himla spännande att följa er! Förstår att du ser fram emot detta. Du gör det IRL liksom. Vi andra får läsa om det (hoppas jag) och är ändå exalterade... ;-)

Kram M

Svar: Jag har inte riktigt löst frågan om hur man bloggar från vildmarken ännu! De flesta verkar köra ett långt inlägg en gång i veckan när de har en uppkoppling men det känns inte så roligt för någon.
Kari

#2 - Märta

Skönt att ha fått godkännandet av chefen. Vad hade du egentligen gjort om han/hon hade sagt nej? När ni redan har planerat och förberett så mycket?

Svar: Jag har rätt till tjänstledighet med garanti att få en tjänst när jag vill tillbaka så hade han satt sig på tvären hade jag spelat det kortet. Jag hade visserligen blivit av med min nuvarande tjänst men det hade det varit värt.
Kari

#3 - Katrin -Katrins äventyr

Snyggt jobbat med chefen!! Håller med om Tromsö, kan verkligen förstå att du ser fram emot det besöket. Härlig bild på dig, syns tydligt att det är du.

Svar: Det händer att jag har samma frisör också! Nuförtiden kallas det "ultratofsar" och de flaxar som cockerspaniel-öron när mitt hår är får långt för att hållas på plats av en buff.
Kari

#4 - Stina K

Gud vad härligt! Och bra förhandlat om ledigheten. Ska bli väldigt roligt att läsa om ditt äventyr. Skulle också väldigt gärna vilja åka till de där trakterna. Mannen har redan varit där så han har så att säga redan gjort det där äventyret. Men vi får se, en dag så. :)

Svar: Vissa äventyr förtjänas att göras två gånger, det får du säga till din man!
Kari

#5 - Nan

När kommer ni till tromsö ? Vi kanske kan ses där ?

#6 - bureborn

Snyggt jobbat med chefen! Mycket smart förhandlingsstrategi .:-)
Jag har aldrig varit i just Tromsö, men på flera andra ställen i Nordnorge och förmodar att Tromsö är minst lika vackert, läckert, coolt, vilt och underbart!