För skojs skull - Svett är det nya svarta

Håll fjällvärlden ren!

Vem fasiken tar med sig en tetrapack med apelsinjuice upp på fjället men orkar inte bära ned förpackningen när juicen är slut?

Den frågan, och många andra liknande frågor, ställde jag mig när vi sprang mellan Saltoluokta och Kvikkjokk för två år sedan. Det fanns nämligen en hel del skräp på fjällen.

Inte bara något enstaka apelsinskal utan godispapper, tomma konserver och så en hel del lysande vita pappersnäsdukar som låg strödda längs med Kungsleden.

Jag stör mig alltid på skräp i naturen men jag stör mig alldeles extra på skräp i fjällen. Konstrasten mellan det orörda, vilda och vackra fjällandskapet och plastförpackningar i bjärta färger blir så brutal. Dessutom ligger skräpet kvar så mycket längre – på vintern skyddar snön och på sommaren sker nedbrytningen långsamt på grund av den torra fjälluften.

Därför blev jag extra glad när jag såg att STF har dragit igång en kampanj för att städa upp i fjällen. Alla vi som genomför Gröna Bandet i sommar har blivit ombedda att vara ambassadören för kampanjen och jag tackade så klart ja. Det finns skräppåsar på att STFs stationer och vi som vandrar (eller springer!) i fjällen i sommar kan ta med oss en påse för att samla ihop så mycket skräp som packningen tillåter. 

För vår del är packningen ganska full i början av varje etapp men allteftersom maten börjar ta slut kommer det också att finnas utrymme för att ta med sig någon annans skräp hem. 

Behöver man ett extra skäl till att plocka skräp kan man också vara med i deras Instagram-tävling för att få en chans att vinna en topptur på Kebnekaise. 

#1 - Camilla

Men exakt! Detta har retat mig också, vilket bland annat ledde till detta blogginlägg:

http://aktivadagar.com/2016/june/miljotankar-pa-folgefonna-glaciaren-2.html

Uppmuntrande dock att frågan uppmärksammas!!! Bra med en kampanj/tävling som peppar folk lite extra :)