För skojs skull - Svett är det nya svarta

Skavsår - de bästa tipsen
Jag har aldrig träffat någon som får skavsår så lätt som jag. En gång fick jag tex blödande skavsår av en söm i en ny strumpa inomhus och en annan gång mosades mina lill-tår så mycket av vandringsskorna att de svullnade upp och skinnet sprack på en överkokt prinskorv. Jag tappar tånaglar, har fått lättare blodförgiftning och är täckt av ärr på hela överkroppen från skavande BH-hand, oväntade sömmar eller sticksiga etiketter. 
 
Visst kan man förebygga en del med bra kläder men för allvarliga fall så krävs det mer än så. Hade det inte varit för Sportslick och Leukoplast hade jag inte sprungit som jag gör idag. Andra älskar sina pulsklockor eller sina trendiga solglasögon men mina viktigaste löparprylar finns i skavsårskittet (jo, jag har ett sådant!). 
 
Sportslick.
 
Det fungerar ungefär som vaselin men det doftar vanilj och är bakteriedödande. Skall jag springa längre än 15 km eller så behöver jag ha sportslick lite här och där, men framför allt i BHn. 
 
Just det faktum att det är bakteriedödande är extra bra. När vi sprang en vecka på Kungsleden för ett par år sedan hällde Torkel kokande vatten över sin fot och fick en stor brännblåsa. För att kunna springa vidare nästa dag smetade vi på tjockt med Sportslick så att skon inte skulle skava under löpningen - fungerade utmärkt!
 
Leukoplast
 
Det skall helst vara den breda remsan som täcker hela hälen eller hålfoten med en bit. Den tunnare remsan kan vara bra till tårna men jag föredrar att klippa till en lagom bred bit med en sax i stället. 
 
Leukoplasten använder jag på fötterna men framför allt runt BH-bandet, en remsa rakt över ryggraden och en remsa över bröstbenet. 
 
Annat som ligger i mitt skavsårskitt är:
  • En säkerhetsnål för att sticka hål på blåsor. 
  • En ask med tändstickor för att kunna sterilisera den. 
  • Vanligt plåster - för att täcka över blåsan innan jag drar på Leukoplasten. Annars drar man lätt bort en massa hud när man skall ta bort Leukoplasten. 
  • En liten tub antiseptisk salva. 
Fotvård en route på Österlen. 
#1 - Rund är också en form!

Mycket bra tips!! Säkerhetsnål och tändstickor var ingen dum komplettering till listan jag gjorde häromdagen.
Men hur funkar det när det regnar (med tändstickorna). Ligger i en förslutningsbar påse då?

Svar: Vi har ett outtömligt förråd av små ziplock-påsar hemma. Torkel samlar på dem.
Kari

#2 - Märta

Var köper man sportslick? Det vill jag testa. Funkar bra med vanligt vaselin vid BH- och troskanterna, men fötterna är helt körda på långpass, det blir blåsor överallt. Apoteket eller utelivbutiker kanske?

Svar: Här till exempel: http://www.olspecialisten.com/sv/vardartiklar/skavsar/sportslick-108-gram.html. På fötterna har jag mycket tejp (tex över hälarna och över hålfoten) men jag brukar ha sportslick på / mellan tårna. Jag tycker att den fungerar mycket bättre än vaselin, den kladdar på ett trevligare sätt och luktar dessutom vanilj.
Kari

#3 - Märta

Tack!