För skojs skull - Svett är det nya svarta

Naturnära
Jag kom till Sverige i går kväll och har redan hunnit med två besök i skogen.
Först gick jag raka vägen ut till motionsspåret när jag kom hem från flygplatsen och fick en lugn promenad där jag gick från ljuskägla till ljuskägla utan att träffa en enda människa. Så skönt.
Idag blev det en längre promenad och det var underbart på ett helt annat sätt. Det var höstfärger och solsken och jag gick ned till Söderbysjön, som är min absoluta favoritplats i Nackareservatet. Även findagar som i dag när det är mycket folk ute i skogen så går det alltid att hitta en undanskymd klippa där man kan titta på vattnet och låta tankarna gå.
Det finns natur i Bryssel också och visst tar vi oss ut i skogen så ofta det går men det är helt annorlunda här i Stockholm där vi har skogen utanför dörren. Det finns forskning som säger att man bara får hälsofördelarna av ett grönområde om det ligger inom 500 meter från ens hem - annars blir tröskeln för hög. Helst skall det vara ännu kortare, det som forskarna kallar för "lokalparken" skall bara ligga 200 meter bort och utan att man korsar en trafikerad väg. 
500 meter låter ju ganska nära men det är också väldigt tydligt att det stämmer när jag märker hur mycket oftare jag går promenader här i Stockholm jämfört med Bryssel. I Bryssel har vi nästan 2 km till skogen ( och det är ofta jag längtar efter att få komma ut men inte står ut med tanken på att gå 20 minuter längs en tre-filig väg på vad som måste vara väst-Europas sämsta trottoar.
"Lokalparken", som går under namnet "hundbajsrondellen" här hemma, ligger 400 meter bort, på andra sidan av en trafikerad väg. Det är inte konstigt att jag störtar ut i skogen så fort jag kommit hem.
 
#1 - rememberthiis.blogg.se

Fina bilder :)

#2 - Malin

Det stämmer nog rätt bra det där. För hemma har jag skogen runt knuten, och det är oftast då jag tar mig ut.

Svar: Långpass i alla ära men ibland vill man ju bara promenera ett par kilometer, eller springa en mil utan att anstränga sig och då fungerar det ju inte med två kilometer tråkig transportsträcka till det vackra och lugna.
Kari Gardelin

#3 - Ida Aspviken

Underbart!
Och ja, det låter faktiskt skitjobbigt att behöva gå längs en motorväg för att ta sig till skogen, huvvaligen.

Svar: Det är inte ens en motorväg - det är ganska vanligt med fler-filiga vägar inne i Bryssel. Jag har tex en fem-filig enkelriktad väg tre minuter från jobbet, rakt genom centrala Bryssel. Hade det bara funnits ordentliga trottoarer hade det varit ok men jag såg tex mitt livs första slukhål på trottoaren på vägen till skogen för ett par månader sedan.
Kari Gardelin