För skojs skull - Svett är det nya svarta

Mitt godaste bröd
Jag är uppvuxen med hembakt bröd och det är en vana jag tagit med mig var jag än bott i världen. Jag flyttade till Kina med flera paket färsk jäst i bagaget som jag sedan fryste och använde i flera månader, i England brukade jag tigga till mig jäst i lösvikt på ett bageri. I Belgien finns jäst som tur är att köpa i mataffären, även om rågmjöl är omöjligt att få tag på just nu. 
Det handlar inte bara om att få gott bröd att äta utan hela baket symboliserar hemtrevnad och trygghet för mig. 
Jag gillar känslan av degen under mina händer, älskar lukten av nybakt bröd och tycker att få saker är lika tillfredsställande som synen av en deg som jäst över kanten på bunken. Det går inte att stressa fram en bra deg och kanske är det därför jag förknippar hembakat bröd så starkt med lugn och ro. 
Ett av mina absoluta favoritbröd är det här morotsbrödet som jag anpassat efter ett recept av Wenche Frölich. 
4 dl rivna morötter
1 paket jäst
4 dl rumsvarm mjölk
4 dl rumsvarmt vatten
150 g rumsvarmt smör
6 dl grovt rågmjöl
Ca 15dl vetemjöl
salt
Lös upp jästen i mjölken och vattnet innan du blandar i rågmjölet och de rivna morötterna. Blanda sedan ned smöret och vetemjölet och knåna ihop tll en smidig deg. Idag fick degen jäsa medan jag simmade - det är bra om den får stå ett par timmar. Baka sedan ut te-kakor som får jästa ytterligare en halvtimme på plåt innan du gräddar på 250 grader i ca 10 minuter.  
Vi äter det både till frukost och använder det till halloumiburgare på kvällar när ingen orkar laga mat.  
 
#1 - Mia

Låter supergott! Bra tips för oss som alltid säger att vi borde baka vårt eget bröd...

Svar: Bästa terapitipset också - efter löpning då!
Kari Gardelin

#2 - Nina

Låter som "mitt" bröd, som jag slänger ihop på en höft (alltför sällan numera pga lat). Gott och enkelt!