För skojs skull - Svett är det nya svarta

Andning - vår tids blodiglar?
Det har hänt flera gånger att jag fått besked om att min andningsteknik är dålig. Sjukgymnaster, naprapater och tränare har givit mig underkänt och sagt att om jag bara gör deras övningar så kommer allt att bli bra. Jag kommer att springa snabbare, ha mindre ont i ryggen, få starkare magmuskler och sova bättre. 
Jag har snällt gjort övningarna och blivit friskförlarad, bara för att träffa en ny sjukgymnast som kommit med samma diagnos och allt har börjat från början igen. 
Men däremot har INGEN av alla de här personerna kunna mäta kvaliten på min andning eller säkert visa att just det där som jag gör är fel. Och om man inte kan mäta andningstekniken på ett vetenskapligt sätt så kan man inte heller vetenskapligt bevisa att en viss andningsteknik leder till vissa besvär. Och man kan inte heller bevisa att vissa övningar kan "korrigera" andningen. 
Det är inte så att jag är mot alla typer av andningsövningar. Jag är övertygad om att ett par djupa andetag då och då kan minska stressen och till och med stretcha bröstryggen lite grann. Att stanna upp i vardagen och inte göra något annat än att andas är så klart en bra grej - det är inte det det handlar om. 
Däremot så stör jag mig på att andningen skall vara något slags mirakelmetod som löser alla problem. Det är lite grann som när det var på populärt att springa barfota för ett par år sedan - helt plötsligt berodde ALLA skador på skor och ALLA kunde bli botade om de bara sprang barfota ibland (allra roligast blir det här när man träffar sjukgymnaster från tex England där många har på sig skor inomhus också och får tipset att "allt kommer att bli bättre om du går runt i strumpor en timme om dagen"). Det är absolut möjligt att vissa andas för ytligt på grund av stress och att det sedan skapar problem men det jag vänder mig mot är att det har blivit så vanligt att skylla så många problem på dålig andning när det inte verkar finnas någon accepterad metod att mäta andning eller att korrigera den. Sett från den positiva sidan så har jag svårt att tänka mig att någon dragit skada av andningsövningar men samtidigt är det också ett förlorat tillfälle att göra sjukgymnastik som faktiskt har bevisad effekt.
Flashback till den här tiden förra året när vi sprang runt norra Gotland som ett genrep inför Gröna bandet. Stor skillnad mot i år när det känns oöverstigligt att springa runt något större än en mindre belgisk park.