För skojs skull - Svett är det nya svarta

Mountain marathons
Lugnare dagar har skapat utrymme och ork för att planera in mer roliga saker under resten av året. Vi kommer att springa tre olika mountain marathons i tre olika länder. Först ut blir vår favorittävling Great Lakeland 3 Day över Valborg, följt av den något mer ångestladdade Björkliden Arctic Mountain Marathon i augusti innan vi avslutar med en debut på Mourne Mountain Marathon på Irland i september. 
Vad är då ett mountain marathon? För det första så är det inte ett maraton överhuvudtaget utan sträckan kan variera ganska mycket - på BAMM är till exempel den kortaste distansen 30 km över två dagar. Det betyder dock inte att man springer 30 km för man måste nämligen planera vägvalet själv och springer man vilse kan sträckan bli betydligt längre än så! Orienteringen är dock lättare än på vanliga orienteringstävlingar - det handlar mest om att välja stigar snarare än att ta kompassriktning rakt ut i skogen. 
De flesta mountain marathons pågår över ett par dagar och då övernattar man oftast i tält. På BAMM bär man sina egna prylar men Great Lakeland är lite lyxigare - då transporteras tältet till nästa övernattningsplats och man får dessutom en brownie i slutet på varje dag. 
Ofta tävlar man i lag och gör man inte det så hittar man ofta någon man kan hänga med längs vägen. Det är nämligen en väldigt avslappnad stämning på de flesta mountain marathons och för många handlar det om att ha ett bra äventyr i vacker miljö snarare än att vinna. 
BAMM 2015. Det ser inte ut som det men den här bilden är tagen i början av augusti!