För skojs skull - Svett är det nya svarta

Några tips för the Lake District
Det här är fjärde gången vi tillbringar en vårvecka i the Lake District. Det är väldigt vackert i maj-juni och turistsäsongen har inte riktigt kommit igång på allvar. Vi har hittat en del favoriter som jag tänkte samla ihop i ett inlägg. 
Boende
Vi har bott i tre olika byar - Keswick, Glennridding och Ambleside - och av dem är Ambleside mysigast. Allra helst hyr vi en cottage men det finns gott om B&Bs överallt. Ambleside är lagom stort för oss som inte vill ha hyra bil och det finns flera bra restauranger och många bra dagsturer i området.
Mat
Det råder ingen brist på tea houses som serverar nybakta scones och kakor men det finns en del bra restauranger också. I Ambleside gillar vi the Indian Eatery Itihaas och den vegetariska restaurangen Zefferelli som delar hus med bion. Ät thai på övervåningen hos Doi Intanon och titta ut över hustak och bergstoppar genom de gamla kyrkfönstrerna. Vi lyxade också till det en kväll på The Lakeroad Kitchen och fick en nordisk / engelsk avsmakningsmeny med oväntat mycket tallbarr!
Dagsturer
Det finns flera bra turer och vandringar man kan göra direkt från Ambleside. Vill man ha fantastisk utsikt och en utmanande vandring så är Fairfield Horseshoe ett bra alternativ. Då bestiger man berget närmast Ambleside och följer sedan kammen ned till nästa dal. Där kan man också passa på att fika i Wordsworth's hus - trädgården är fantastisk!
Vi har också vandrat eller sprungit till grannbyarna Troutbeck och Grasmere. Vägen till Grasmere är snäppet vackrare men Troutbeck är en fin liten by som inte lika många turister har upptäckt.
Utflykter
Att topptura på Helvellyn via Striding Edge är en svindlande upplevelse som är värd all klättring.
För den som är ännu mer äventyrlig finns Pinnacle Ridge!
Buttermere är också en favorit - själva sjön är fantastisk och byn består av ett fåtal hus (varav ca hälften är tea houses). Sjön är precis lagom stor att vandra runt på ett par timmar - det är en perfekt vandring om man behöver vila benen från alla backar!
En annan relativt platt vandring är runt Ullswater. Sjön är för stor för en dagstur men det går utmärkt att korta av sträckan genom att ta en båt från Glenridding.
Simning
Jag har simmat i flera av sjöarna och från Rydal, som är den varmaste, till Ullswater som är den kallaste. Allra vackrast är Buttermere som dessutom är fri från båttrafik men den häftigaste upplevelsen var när jag simmade the Great North Swim i Windermere för ett par år sen!
Simmar man med våtdräkt är det viktigt att den är helt ren innan man hoppar i - sjöarna har känsliga ekosystem och kan skadas av organismer från andra sjöar.
#1 - Katrin

Åh vad jag gillar era äventyr. Jag vill nog också hit framöver.

Svar: Det var en toppen-semester! Nära till fjällen så att man kunde göra spontana dagsutflykter även om man sov till 12, och nära till restauranger när man inte orkade laga mat. Precis vad jag behövde just nu.
Kari Gardelin

#2 - Märta

Tack för tips! Sparar det här inlägget inför framtiden och drömmer :-)