För skojs skull - Svett är det nya svarta

Typiskt svenskt
Jag har firat nationaldagen med hallonpaj och en löptur men det är det senare jag tänkte skriva om. Få saker är nämnligen så typiskt svenska som löpning - eller motion snarare. När EU gjorde en stor studie  för ett par år sedan visade det sig att Sverige ligger i toppen inom EU vad gäller fysisk aktivitet.  Det är få som rör på sig - vare sig det är trädgårdsarbete eller ultralöpning - som svenskar. 
 
Jag vågar gissa att norrmännen hade slått oss om de varit med för undersökningen visar nämligen på en stor skillnad mellan norr och söder. I norra Europa rör man på sig mycket mer. Undersökningen förklarar inte varför men om jag skall våga mig på en till gissning så skulle jag säga att det hänger ihop med ekonomiska förhållanden. Den skillnaden har man nämligen sett i många tidigare undersökningar på nationell nivå. Fattiga länder i östra Europa, som Rumänien och Bulgarien, får lika dåliga resultat som Portugal och Italien. 
 
Samtidigt som det naturligtvis är roligt att se att vi svenskar ligger så bra till internetionellt sett så finns det utrymme för självrannsakan också. Trots att vi ligger i topp är det bara två tredjedelar som rör sig så mycket som det rekommenderas (en timme / dag). Män tränar mer än kvinnor, och barn och ungdomar mindre än vuxna (bland 15-åringar är det bara 10-15% som motionerar en timme om dagen). 
 
Det finns mycket att tänka på i undersökningen men idag väljer jag att vara stolt över att vi svenskar faktiskt är bäst på något så viktigt som att röra på oss. Var jag än varit idag har jag också sett andra som valt att tillbringa nationaldagen med att motionera på ett eller annat sätt. Hallonpajen åts sittandes på toppen av en kulle i en Stockholmsförort och vi såg löpare, cyklister folk i alla åldrar  som promenderade uppe på kullen. Under kvällens löptur mötte jag dessutom klättrare och en och annan simmare. 
 
Heja Sverige, helt enkelt! 
Sälka
Nu har Sälka bott hos oss en månad och vi börjar vänja oss vid att golven är täckta av leksaker, att ljudet av små tassar följer oss var vi än går och vara tre i familjen. Hon har vänt upp och ned på det mesta - både bildligt och bokstavligt talat.
 
Sälka måste upplevas så här kommer hennes vardag i bilder.
 
Hon älskar att springa riktigt fort, så att öronen flaxar och tassarna knappt nuddar marken. Hon är en blivande trail dog och gör gärna omvägar förbi bergsknallar och klippor. Som sig bör när man är döpt efter ett fjäll.
Sälka, eller Sealgga som det egentligen stavas, betyder "att slå följe med" på nordsamiska och hon hänger gärna med på allt. Vare sig jag jobbar hemifrån eller ska på utflykt så är hon med. 
Allra gladast är hon när hela flocken är tillsammans och hon kan ha koll på oss båda samtidigt. 
Hon har stora breda tassar som kommer att bära henne långt. Här träffar hon på vatten för första gången men hon har inte testat att simma ännu. Men hon har simhud mellan tårna och jag hoppas hon kommer att älska vatten lika mycket som jag. 
Allra sötast är hon när hon sover - och till och med då är hon en stor personlighet.
Bland näckrosor och nudister
Jag passar på under helgen och river av ännu en milstolpe - nämligen årets första simpass. Jag har inte riktigt vågat testa handleden i vattnet sedan gipset kom av men idag skulle två kompisar simma vid Hellasgården och jag kunde inte säga nej. 
 
Jag kunde inte heller säga nej när de föreslog ett långpass så istället för 500 meter plask och bad som jag hade tänkt mig så blev det 90 minuter och halva sjön runt. Efter att ha missat flera veckor av årtiondets bästa öppet-vattensäsong kändes det inte mer än rätt. 
 
Dessutom blev det ju ett mini-äventyr att upptäcka nya vikar och vrår i sjön. Eftersom jag är rädd för sjöodjur håller jag mig alltid till samma beprövad runda. Det finns alltså en ganska stor del av sjön som jag aldrig simmat i.
 
Det är ju väldigt dumt eftersom den delen också är den finaste och de flesta andra simmarna kör samma tråkiga runda som jag själv.
 
Det fanns inte heller några sjöodjur där (den här gången) men väl näckrosor, toma badklippor och en handduk nudister som också sökt sig bort från folkmassorna vid Hellasgården.
 
Handleden fungerade dessutom bättre än väntat och jag varvade bröstsim och crawl för att minska belastningen. 
 
Det kanske blir något av den här simsäsongen trots allt.