För skojs skull - Svett är det nya svarta

Så byggs en skadefri kropp
Jag har ju redan sammanfattat träningsåret för länge sedan (jag gillar att ligga steget före) men så här på årets sista dag kan det ju vara läge att titta på träningsåret från ett annat perspektiv. 
 
Jag har visserligen haft lite småkrämpor under året (ryggen, så klart, och en hel del strul med min svaga vänsterfot) men på det stora hela har jag klarat mig förvånansvärt bra från skador. 
 
Den här bilden från Funbeat förklarar varför: jag har kört inte mindre än 16 olika träningsformer under året. Löpning är så klart den största men står ändå bara för en tredjedel av träningen (36%).
 
Målet har varit att styrketräning (i dess olika former, dvs styrketräning, pilates boll, yoga och sjukgymnastik) skall vara en lika stor tårtbit. Här saknas visserligen en del men 28% är ändå godkänt - nu när jag har börjat springa långa pass, ofta i formen av löparresor på ett par dagar, blir det svårare att matcha styrketräningen. BAMM innebar tex nästan 15 timmars löpning på en helg - och så mycket går det ju inte att styrketräna!
 
2016 kommer att innebära ett mycket större fokus på löpningen (jag simmar redan mycket mindre än tidigare) för att klara formen inför Gröna Bandet. Mest av allt oroar jag mig för att bli skadad så den funktionella styrketräningen kommer att fortsätta att vara en prioritet. Förhoppningsvis hittar jag på nya sätt att förändra och variera den så att jag kan utmana kroppen och behålla lusten. 
 
De närmsta dagarna blir det löpning de luxe dock - mer om det i nästa inlägg!
GR - ett europeiskt nätverk av vandringsleder
GR-leden, sentiers de grandes randonnées, är ett fantastiskt nätverk av leder som sträcker sig över större delen av västra Europa. Eller vad sägs om en led som börjar i Spanien och går genom delar av Portugal, Frankrike, Belgien och Holland? Det finns 60 000 kilometer markerad GR-led bara i Frankrike!
 
GR är en av de bästa upptäckterna vi gjort i Belgien (här finns det 8800 kilometer led att upptäcka) där det inte finns någon allemansrätt och det inte är självklart att man får springa på alla stigar. 
 
Leden går ofta nära tågstationer och byar och det är inte alltid så mycket vildmarkskänsla som vi är bortskämda med i Sverige men samtidigt är den ofta tillgänglig, lätt att följa och framför allt ett underbart sätt att se och upptäcka ett nytt land. 
 
Det här äventyret gjorde vi på GR-etapp 573 när vi stötte på den här informationen. Följer man de röd-vita markeringarna från Liege (precis utanför Bryssel) så är det 1550 km till Nice. 
Mer information om GR finns här.
Mellandagsmys
Jag älskar de här dagarna när julen är slut men vardagen ännu inte har börjat. Vi har en hel vecka i Stockholm innan vi åker igen, och det finns absolut inget vi måste göra. Vi glider runt här hemma och gör vad helst vi känner för, när vi känner för det.  
 
Lite planer finns det i alla fall.  Jag tänker maxa tre saker den här veckan:
 
Natur 
 
Skidåkning,  promenader och lugna löppass för att tanka frisk luft och dagsljus inför tråkiga januari och februari. Allra roligast ska det bli med ett litet äventyr på Sörmlandsleden i helgen!
 
Kultur 
 
Det kanske bara är jag men jul och kultur hänger ihop! Kanske är det de långa mörka kvällarna som lämpar sig extra bra för bio-mys? Vissa föreställningar hör julen till och är en del av traditionen (vi har redan hunnit med Nötknäckaren på Operan och den fantastiska julkonserten med Romeo och Julia-kören på Dramaten) och andra tillkommer. I veckan har vi biljetter både för teatern och bio - och jag har en hel hög med julklappsböcker att sätta tänderna i! Träning är trots allt bara en liten pusselbit när det gäller hälsa. 
 
Skönt häng med vänner
 
Mina helger i Stockholm brukar vara fullspäckade men hur mycket jag än planerar hinner jag aldrig hänga så mycketjag vill med mina kompisar i Stockholm. Då är mellandagarna perfekta för att ta igen förlorad tid - bara i morgon har jag bokat in en brunch, en lunch och en middag! Helst ska hänget kombineras med ovanstående (eller mat,  det är också viktigt!) för en perfekt upplevelse. 
Sörmlandsleden vid den här tiden förra året.