För skojs skull - Svett är det nya svarta

Tjejvasan - att tävla som en tjej
Idag tar jag tåget mot till Mora för att åka Tjej-Vasan. Det skall bli jättekul men det är också något som stör en aning.
 
Det finns hela Vasaloppet är för de som är riktigt vältränade, och sedan kommer HalvVasan för de som bara är lite vältränade - och sedan finns det Tjejvasan för de som inte har en snopp.
 
Jag har absolut inget emot distansen. Jag är övertygad om att 30 kilmeter på skidor är både roligt och jobbigt och att det är en på alla sätt och vis utmärkt distans.
 
Att ha lopp som riktar sig specifikt till tjejer stör mig inte heller. Vissa kanske känner sig mer bekväma med att springa tillsammans med andra tjejer, stämningen blir kanske annorluda, vad vet jag. Däremot vet jag att Tjej-milen faktiskt är en mil - TjejVasan är som om någon skulle ha hittat på ett lopp som heter tjej-milen och bestämt att det bara skulle vara 8 kilometer långt "eftersom tjejer inte kan springa så långt".
 
Det är bara det att jag inte förstår varför det måste heta Tjej-Vasan. Varför räckte det inte med kort-Vasan, som är lika lång och där alla vara med, vare sig de har en snopp eller inte? 
 
När blev tjej en benämning på något som är lite mindre jobbigt än det folk i allmänhet klarar av? Jag ifrågasätter inte att män i genomsnitt är starkare och snabbare än kvinnor men det finns också forskning som visar att kvinnor kan vara mer uthålliga och att skillnaden minskar ju längre distansen är. 
 
Den här filmen illustrerar min poäng perfekt - be en ung tjej att göra något "som en tjej" och hon gör det med energi, beslutsamhet och kraft. Ber du en vuxen, oavsett kön, göra samma sak så är intrycket något helt annat. 
 
Nåväl, jag skall åka Tjej-Vasan och jag tänker göra det med energi, beslutsamhet och kraft. Det kommer att vara jobbigt (speciellt eftersom jag inte tränat) och det kommer att vara roligt - men jag hade tyckt att det var ännu lite roligare om det hade varit öppet för alla.