För skojs skull - Svett är det nya svarta

I morse

I morse när jag vaknade brann det i mitt hus. Det var brandröken som väckte mig men det dröjde ganska länge innan jag fattade att det faktiskt var på allvar. Jag gick ett varv i lägenheten, såg att inget stod bortglömt på spisen och konstaterade att inget brandlarm lät. Tänkte att lukten nog kom utifrån och pysslade vidare med min morgon. Gick till och med och lade mig igen och sov ett par minuter till.

När jag började med frukosten började ett larm ringa i yogastudion under oss och helt plötsligt ser jag att det ryker utanför vårt fönster på tredje våningen. Det inte bara ryker utan det bolmar från fönstret i lägenheten i souterrängplan.

Sen går allt snabbt. Jag skriker åt Linnea, som inte har gått upp ännu, och vi rusar ut på trottoaren utanför huset. Jag ringer efter brandkåren och bara ett par minuter senare är rökdykarna på väg när i källaren. Vi bor i ett stadsradhus och i huset är det bara vi, yogastudion och en tjej som bor i källaren. Henne har vi knappt sett och hör nästan aldrig så vi har antagit att hon inte är där så mycket.

Det visar sig att det varit en elektrisk kortslutning i en förlängningssladd och att det börjat brinna i en madrass. Elden släcks med hjälp av en hink vatten (en något mer low-tech lösning än vad jag förväntat mig från brandkåren) och med hjälp av vattenslangen i trädgården ser brandmännen till att det inte finns något glöd kvar i täcket och madrassen.

En hund börjar skälla nere i källaren och jag erbjuder mig att ta hand om den eftersom det är så mycket rök i trappuppgången att det är jobbigt att andas där, till och med en trappa upp. Då berättar brandmannen att tjejen är hemma – hon har lyckats (med hjälp av sömntabletter, berättar hyresvärden senare) sova igenom allting och vaknade inte förrän brandmännen slog in hennes dörr. Dessutom visar det sig att hon kopplat bort brandlarmet – förmodligen för att hon röker inomhus och satt igång det ett par gånger…

Jag har inte pratat med henne ännu och vet allvarligt talat inte vad jag skall säga till henne. Hennes dumhet var nära att ta livet av oss allihop – hade branden börjat ett par timmar tidigare hade vi kanske blivit innebrända, hade den börjat ett par timmar senare hade huset brunnit ned medan vi var på jobbet.

Men kolla era brandvarnare därhemma. Gör det nu, inte i morgon, inte i helgen, gör det med en gång.

Jag skall i alla fall gå hem och sätta upp åtminstone en till i trappuppgången.

Nu vet jag i alla fall vad svaret är på frågan om vad jag skulle rädda om huset börjar brinna. Både jag och Linnea satt ute på gården och väntade på brandkåren med varsin laptop i famnen.

#1 - Johanna

Oj, vilket drama! Tur att allt gick bra i alla fall!

#2 - Sara i Åre

läskigt. tur det gick bra!

#3 - Anonym

men fy! Tur att allt gick bra och hoppas att tjejen lärde sig något!!

#4 - Sanna

Å fy! Så skönt att höra att allt gick bra. Anmäl tjejen till hyresvärden.

Svar: Det har jag gjort. Funderar just på vem annars jag kan anmäla henne till - är öppen för förslag!
Kari

#5 - Mia

oj vilken omskakande dramatik. jag är innerligt glad att allt gick bra för människorna. och att laptopen inte tog skada...

#6 - Miranda

Men herregud!! Vilken tur att ni klarade er oskadda!!