För skojs skull - Svett är det nya svarta

Projekt: mer brunt underhudsfett

I helgen åker vi till Mallorca för att påbörja kallvatten-träningen. Eller, jag skall simma i kallt vatten, Torkel skall springa i soliga berg. Vi gillar olika helt enkelt.

Att kunna simma i kallt vatten handlar om flera saker. Dels är det naturligtvis mentalt - kroppen reagerar med chock på kylan, pulsen rusar och man börjar hyperventilera. Men har man väl gjort det ett par gånger så vänjer sig kroppen vid processen och det blir lättare och lättare. 

Sedan handlar det också om teknik, både medveten och omedveten. Medveten på så sätt att man lär sig hålla värmen genom att snabba på rytmen på simtaget och se till att hålla sig i ständig rörelse. Jag har redan jobbat en hel del på det och tar över 70 simtag / minut - vilket är mer än de flesta i simhallen i alla falll. Sedan kommer kroppen också på knep som att begränsa blodcirkulationen för att hålla de vitala organen varma och låter ben och armar kylas ned. 

Men häftigast av allt är att kroppen förändras rent fysiskt. Kall-vatten-simning är inget för smalisar - kroppen behöver fett för isolering och dessutom en massa extra kalorier för att hålla värmen under själva simningen. 

Vanligt på vuxna är att man har mycket vitt underhudsfett. Det är bra för att lagra energi men mindre bra för att hålla värmen. Tittar man på små knubbiga spädbarn däremot ser man att underhudsfettet är brunt och den typen av underhudsfett är mycket bättre för att isolera. Ju mer man utsätter sig för kyla ju mer brunt underhudsfett utvecklar man och ju varmare håller man sig.

Så det är alltså min utmaning just nu - att utveckla så mycket brunt underhudsfett som möjligt. Sexigt.

 Ingen smalis men säkert en riktigt bra simmare - inspiration i vår hall. 
#1 - Charlotta Sofia springer och trimmar

Hade ingen aning om att det fanns olika slags underhudsfett? Spännande ju!

Svar: Inte jag heller - och inte låter det som något man vill ha heller...
Kari

#2 - Mia

En tvingas lära sig något nytt varje dag.... :) Heja brunt!

Svar: Jag har en teori - choklad är ju fett och det är brunt så visst borde det funka om jag bara äter jättemycket choklad?
Kari

#3 - Sanna

Hur vet man om det är brunt eller vitt fett man har? Kan du kolla upp det på ngt sätt?

Svar: Jag tror att man bara hoppar i iskallt vatten och ser hur lång tid det tar innan man börjar hacka tänder. Annars är det nog obduktion som gäller och jag tänkte vänta ett par år med det!
Kari

#4 - Märta

Hahaha du har så roliga inlägg :-)

Om man solar jättelänge kanske brännan också går ner under huden?