För skojs skull - Svett är det nya svarta

Året som gick
Jag lånar den här listan av Underbara-Clara i ett försök att sammanfatta de senaste 12 månaderna. Det hade varit tufft nog med vilka 12 månader som helst men 2016 har varit ett så intensivt år att det känns mer som 14 månader. Jag är glad att det bara är ett par dagar kvar och håller tummarna för att 2017 går i ett lugnare tempo. 
Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut? Började klättra, och slutade klättra. Kanske börjar jag igen 2017?
Genomdrev du någon stor förändring? Nej, men det var väldigt nära. I höstas var jag så trött på omorganisationer och strul på jobbet att jag begärde tjänstledigt för att flytta hem. Jag hade börjat packa väskorna i Bryssel när jag fick erbjudande om att flytta till en mycket bättre enhet med hela mitt team och samma arbetsuppgifter. Jag blir kvar åtminstone ett år till och känner mig ganska kluven inför det.
Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Typ alla, känns det som.
Vilket datum från år 2016 kommer du alltid att minnas? 22 mars (terroristattackerna i Belgien) och 3 augusti (starten på Gröna bandet).
Dog någon som stod dig nära? Nej, som tur är.
Vilka länder besökte du? England, Norge, Spanien, Frankrike, Tyskland, Belgien, Finland.
Bästa köpet? Ryggsäcken jag använde på Gröna bandet. Jag är övertygad om att jag inte klarat av Gröna bandet med en konventionell ryggsäck. 
Gjorde någonting dig riktigt glad? Att få hänga två månader i fjällen tillsammans med Torkel. Vi har varit ihop i över tio år men pga jobb utomlands har vi aldrig förut tillbringat mer än två veckor i sträck tillsammans. Jag var lite orolig för hur det skulle gå att dela ett tält i två månader men det gick så himla bra att jag blir helt rörd när jag tänker på det.
Saknar du något under år 2016 som du vill ha år 2017? Tid för vardagsäventyr. 
Vad önskar du att du gjort mer? Varit på Gotland.
Vad önskar du att du gjort mindre? Jobbat. Haft beslutsångest.
Favoritprogram på TV? Jag ser väldigt sällan på TV (jag hade inte ens en TV innan jag flyttade i hop med Torkel) men 2016 har det faktiskt blivit mer TV-tittande än någonsin tidigare eftersom jag upptäckte norsk fjäll-TV. Vi har tittat på Lars Monsen (Monsen och hundarna, Monsen på tur och Monsen på villospår), Drömmeturen och Aventyrsjentorna.
 
Bästa boken du läste i år? Jag är dålig på att komma ihåg vad jag läst och de flesta böckerna finns i Bryssel så jag kan inte tjuvkika heller. Men The Sleeping Giant av Kazuo Ishiguro var väldigt bra och Still Alice av Lisa Genova gjorde ett starkt intryck. A God in Ruins av Kate Atkinson är också en bok jag minns. 
Största musikaliska upptäckten? Frida Hyvönen!
Vad var din största framgång på jobbet 2016? Att bli erbjuden att flytta till en ny enhet, med hela mitt team. Jag fattar att ingen annan tycker att det är så stort men sådant händer liksom inte i min organisation.
Största framgång på det privata planet? Att genomföra Gröna bandet
Största misstaget? Jag minns aldrig mina misstag, det är en av mina bättre egenskaper. 
Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Precis som för många andra har 2016 varit ett hemskt år. I slutet på mars fick en nära vän veta att hennes man kommer att dö i cancer, en annan vän förlorade en familjemedlem och en nära kollega fick ett sammanbrott efter att ha varit med om en av attackerna i Bryssel. Jag kände mig väldigt otillräckligt och mådde dåligt över att världen var en så hemsk och orättvis plats.
Vad spenderade du mest pengar på? Att vara tjänstledig för att genomföra Gröna Bandet. 
Något du önskade dig och fick? Två fantastiska månader i fjällen. 
Något du önskade dig och inte fick? Vi bjöd på ett radhus i Stockholm men det var flera andra som hade väldigt mycket mer pengar än vi. Jag grät när det såldes. 
Vad gjorde du på din födelsedag 2016? Jag såg en zombiefilm på bio tillsammans med Torkel. Det var bara ett par dagar efter attackerna i Bryssel och stämningen var ganska tryckt.
Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? En lugnare vardag.
Vad fick dig att må bra? Att tillbringa tid i naturen. 
Vem saknade du? Alla vänner och familj i Sverige. Jag är väldigt trött på att bo i Bryssel.
De bästa nya människorna du träffade? Katrin träffade oss på fjället vilket var ett av årets finaste och mest minnesvärda möte. 
Mest stolt över? Att ha genomfört Gröna bandet. Det borde ha varit omöjligt med tanke på att jag har diskbråck och droppfot (min ena fot är delvis förlamad) men jag kompenserade med ett sjuhelvetes pannben och det gick. Jag är officiellt fantastisk. 
Högsta önskan just nu? Att jag skall bli bättre på att hitta balans i vardagen. Jag har en tendens att bli full av entusiasm och rusa iväg på något, för att sedan köra helt slut på min energi och ligga på soffan i två dagar och sova efteråt. 
Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Nästa gång drar jag inte tillbaka min ansökan om långtidstjänstledighet. 
#1 - Anonym

Läste att du gillar Norsk fjäll tv. Då tänkte jag tipsa om Villmarkas voktere och Gjetarar i Jotunheimen. Även Landet fra luften är sevärt. Alla finns fritt att se på NRK play

Svar: Toppen! Då kan vi titta på TV 2017 också!
Kari Gardelin

#2 - Nina

Thanks for sharing, som man brukar säga :)
Tror jag snor listan!
Massor av ny energi inför 2017, fina du!