För skojs skull - Svett är det nya svarta

Fotstyrka del 1
Jag måste erkänna att jag var lite överraskad över intresset för fotövningar - möjligtvis den tråkigaste formen av träning jag kan föreställa mig. Tråkig att göra och tråkig att skriva om.Tråkiga foton blir det också. Jag hade inte ens tänkt blogga om min fot-månad men till slut bestämde jag mig för att det är min blogg där jag skriver om min träning och då får jag vara hur tråkig jag vill. 
 
Och så vill ni läsa mer. 
 
Skyll er själva, here comes tre olika fotövningar. 
 
Jag försöker (med blandad framgång) göra ett kort fotpass varje dag och har därför delat upp övningarna i tre olika delar. Det här mini-passet fokuserar på traditionell fotstyrka i de små musklerna i foten. 
 
Fotvalvslyft
 
Fotvalvet är superviktigt i löpning eftersom det skall absorbera alla stötarna och dessutom skall hjälpa foten att studsa iväg i nästa löpsteg. Fundera på vad som händer i resten av kroppen när du gör övningen - benen aktiveras, knäna rätas ut, bäckenet åker fram en aning och hållningen förbätttras - och det blir väldigt tydligt hur viktigt det är att fotvalvet är starkt. 
 
Gör så här
 
Stå barfota på golvet och se till att foten och tårna har bra kontakt med golvet. Spänn sedan musklerna i fotvalvet så att det lyfts upp en liten bit - se till att tårna fortsatt har en aktiv kontakt med golvet även när foten dras ihop lite. Gör övningen långsamt ca 10 gånger. Det går bra att göra båda fötterna samtidigt. 
Knipövningar
 
Den här övningen handlar lika mycket om rörlighet som styrka och fokuserar mest på tårna. Tårna tar mycket ansvar för att hålla balansen och styra foten. På en frisk naturlig fot skall de vara ganska spretiga för att ha så stor kontaktyta som möjligt det är ganska ovanligt pga hur våra skor ser ut. Tänk framför allt på rörligheten i sidled hos stortån, där finns det ofta stor förbättringspotential. 
 
Gör så här
 
Sitt ned och håll ut fötterna framför dig. Du kan tex lägga upp dem på ett soffbord, eller vila hälarna på golvet. Spreta så mycket du bara orkar med tårna i ett par sekunder och knip sedan ihop dem så hårt du kan. Upprepa 10-12 gånger. 
Myrsteg
 
Det här är en styrkeövning för hela foten. Det vanligaste är att man gör den sittandes och då skrynklar ihop en handduk med tårna (lägg et par böcker på handduken om det blir för lätt) men jag tycker att den är mindre tråkig om man gör den gåendes. 
 
Gör så här
 
Bäst fungerar den på heltäckningsmatta (den enda fördelen med heltäckningsmatta) men ni som bor i Sverige kan behålla strumporna på och göra den på trägolv. Stå som vanligt och rör dig sedan framåt ett par centimeter i taget genom att "dra" med tårna. Resten av foten skall alltså behålla kontakten med golvet hela tiden. 2-3 meter är en lagom distans. 
#1 - bureborn

Oj! Så där kan jag inte spreta med tårna. Får nog ta av mig strumporna under skrivbordet och öva under arbetsdagarna.

Svar: Jag tackar mig själv som envist barfotabarn. När jag var liten tyckte jag att skor var för mesar och vägrade använda dem förrän det blev kallt. Min lärare ringde hem i oktober och frågade mina föräldrar om jag inte hade några skor...
Kari