För skojs skull - Svett är det nya svarta

Läsvärt om fötter
Efter ett tips från en naprapat för flera år sedan köpte jag boken Moderna skor - plågade fötter som är en bibel för alla som har problem med fötterna.
 
Författaren menar att många idag har problem med fötterna för att de skor vi (framför allt kvinnor) har på oss inte är anpassade efter fotens form eller har höga klackar som förstör den naturliga mekaniken i foten samt att det faktum att vi nästan jämt har på oss skor betyder att de små musklerna i fötterna inte kan arbeta som de ska. 
 
Det är ganska lätt att se effekten på sina egna fötter - pekar tårna rakt fram? Finns det ett litet mellanrum mellan dem? Kan du rentav spreta med tårna och till exempel flytta stortån i sidled? 
 
Fungerar fötterna inte som de ska så är det lätt att problemet flyttar sig uppåt i kroppen. Ett fotvalv som kollapsar gör att fotleden tippar innåt vilket i sin tur gör att knän snedbelastas vilket leder till att höften - ja ni fattar.
 
Allt det här går att åtgärda (övningar finns i boken) men det är möjligtvis den tråkigaste prehab man kan tänka sig. Ett knep är så klart att köra en fokusperiod och bestämma sig för att verkligen satsa under en begränsad period (som jag gör nu) men man kan också välja en övning som känns extra viktig så att det inte tar så mycket tid. 
 
Den stora (enda) fördelen med fotgympa är att det går att göra nästan överallt. Det går att smyga av sig skorna på ett möte på jobbet och spreta lite med tårna, gå lite extra mycket barfota hemma, knipövningar (med fötterna alltså!) i soffan osv. 
 
Jag och Torkel på vår bröllopsmiddag. 
#1 - Sanna

Hear, hear

#2 - Åsa

Ja, alla dessa skor och onda fötter. Kämpar med hallgus valux och vågar inte lägga mig under stämjärnet, är rädd att op. går fel. Fotgymnastiken är så lätt att glömma bort, man är duktig två dar sen.... Jag ska nog sätta upp en bild på mina knotiga fötter på jobbet så kanske jag kan få till några övningar under dagen på jobbet.
Lycka till m din träning.

Svar: Jag har gett upp alla försök att ha något annat än gympaskor på mig - eventuellt något varmare på vintern - jag får ont nästan direkt av andra skor.
Kari