För skojs skull - Svett är det nya svarta

Stiglöpning på Gotland - rundor nära Visby
Egentligen är hela Gotland självt ett enda stort tips men jag fattar ju att det inte hjälper så mycket när man kliver av båten i Visby och inte vet var man skall börja. Att springa runt ringmuren är så klart en klassiker men det finns mycket annat fint inom räckhåll. 
 
För den som bokstavlingen talat precis klivit av båten så föreslår jag Södra Hällarna för en kort men underbart vacker bensträckar-runda. Det finns en liten parkeringsplats precis innan färjeleden möter kustvägen och precis där börjar en av de finaste stigarna på ön (alternativt, börja från Söderport och följ Visborgsgatan söderut i ett par hundra meter, förbi kvarnarna och längs med klintkanten). 
 
Leta reda på den lilla stigen som följer klinten och så småningom tragglar sig ned till havet vid vattenfallet. Följ vägen söderut ett par hundra meter innan den blir svänger upp och blir till en mjuk skogsstig som går brant uppför. Väl uppe vänder rundan tillbaka mot Visby igen och du är tillbaka vid parkeringsplatsen ca 5 km senare. Stigen är väldigt lätt att hitta och bjuder på en otrolig variation - hällar, skogsstig, havsutsikt...
Gotland är vackert året runt - det här fotot är från i julas. 
 
För den som har mer spring i benen kan man lätt göra ett långpass på samma tema. Ordna skjuts till Tofta / Gnisvärd (på sommaren går det många bussar) och spring de dryga två milen tillbaka till Visby. Så länge du har havet på vänster sida kan du inte komma fel och varenda meter är vacker. Stigen kommer att ta dig över ett militärt skjutfält så kolla gärna först om det är en övning på gång
Tro det eller ej men det är lika fint norr om stan. Har du tillgång till bil kan du springa i spåren vid Kinnerstugan eller göra som vi gjorde i vintras och springa hem från Brissund (ca 12 km). Nu i sommar följde vi kusten flera mil norrut direkt från flygplatsen men det går utmärkt att knåpa ihop en runda nära stan också. 

Man kan välja att följa Hälsans stig (karta här) som du hittar genom att följa strandpromenaden bort till Snäck eller om man är mer äventyrlig går det att hitta många små stigar som går uppe på klintkanten för mer utmanande löpning. 
Sedan tidigare har jag tipsat om Gotland Trail Run, en Facebook-grupp där man kan hänga på gotländska löpare på sociala pass. Vi sprang med dem i julas och fick fin-fika på köpet!
#1 - Märta

Åh Gotland är ett sånt där måste-resmål som står på listan. Tyvärr är en i familjen flygrädd och den andre sjösjuk, så de är inte så lättövertalade.

Svar: Båten gungar inte alls mycket nu för tiden (om man inte har extrem otur med vädret förstås) så det är ganska ovanligt med sjösjuka. Annat var det på 80-talet när jag växte upp, fy fan för att åka båt då!
Kari

#2 - Rund är också en form!

Jag sprang ju några rundor när jag var där, men då i närheten av vårt B&B. Vackert så det förslår, det också. Men önskar jag kunde åka ensam till Gotland och BARA springa, dagarna i ända....! Haha! :-D

Svar: Var bodde ni någonstans? Det finns mycket fin löpning på Gotland - även om det är lite platt...
Kari

#3 - Rund är också en form

Jag sprang ju några rundor när jag var där, men då i närheten av vårt B&B. Vackert så det förslår, det också. Men önskar jag kunde åka ensam till Gotland och BARA springa, dagarna i ända....! Haha! :-D

#4 - Marias Memoarer

Härligt det ser ut! :)