För skojs skull - Svett är det nya svarta

Tillfälliga tränings-kompisar
Jag passar alltid på att stryketräna på ett utegym när jag är i Stockholm och den här vändan hann jag med två pass, fördelade över tre olika gym. Styrketräning på utegymmen är ren njutning under ljusa varma sommarkvällar som nu. 
 
Jag använder sällan "maskinerna" som finns där men gillar att det finns ett eget uterum avsett enbart för träning.
 
Istället använder jag trädäck, bänkar och räcken.
 
När många like-minded tränar på samma plats finns det också en tendens att olika prylar börjar dyka upp som man kan använda för att piffa till sin vanliga träningsrutin. Ofta ligger det stenar av olika storlek på gymmen och i helgen hittade jag en stock som fick bli en del av mitt pass just den här gången. Den vägde kanske 10 kg, var en meter lång och var alldeles lagom knagglig. 
  • Den fick agera vikt när jag gjorde tåhävningar, höftlyft och utfallssteg.
  • Jag höll den över huvudet när jag gjorde step-ups för en extra balans- och styrkeutmaning.
  • Den fungerade som en bosu-boll och gav mig extra instabilitet vid liggande rodd. 
Jag är i grunden väldigt lat och om jag tränade på gym skulle alla pass se likadana ut. Jag skulle använda samma maskiner och göra samma övningar varje gång. Ute däremot, har jag inget annat val än att anpassa träningen efter väder och de material jag hittar.
Min kamerasladd ligger kvar i Stockholm så det får bli en bild från ett gammalt cirkelpass (där cirkeln bestod av ett 5 km långt motionsspår) med improviserade styrkeövningar.
Tävling!
Jag har slitit ut mina Hoka Speedgoat igen och passade på att beställa hem tre nya par eftersom det var rea. Jag kommer att skicka ett par fräscha skor så att jag kan byta halvvägs på Gröna bandet så det behövs en del. 
 
Till vardags brukar jag springa i tjej-modellen men när jag skall springa riktigt långt väljer jag hellre herr-skorna eftersom de är lite bredare. 
 
Gissa vilka som är vilka. 
 
Kan det vara de här som är tjej-skorna?
Eller är det de här? 
Eller skulle det kunna vara så att det är de här som är tjej-skorna? 
Den som gissar fel får en guidad rundtur på valfri sportbutik. 
Skavsår - de bästa tipsen
Jag har aldrig träffat någon som får skavsår så lätt som jag. En gång fick jag tex blödande skavsår av en söm i en ny strumpa inomhus och en annan gång mosades mina lill-tår så mycket av vandringsskorna att de svullnade upp och skinnet sprack på en överkokt prinskorv. Jag tappar tånaglar, har fått lättare blodförgiftning och är täckt av ärr på hela överkroppen från skavande BH-hand, oväntade sömmar eller sticksiga etiketter. 
 
Visst kan man förebygga en del med bra kläder men för allvarliga fall så krävs det mer än så. Hade det inte varit för Sportslick och Leukoplast hade jag inte sprungit som jag gör idag. Andra älskar sina pulsklockor eller sina trendiga solglasögon men mina viktigaste löparprylar finns i skavsårskittet (jo, jag har ett sådant!). 
 
Sportslick.
 
Det fungerar ungefär som vaselin men det doftar vanilj och är bakteriedödande. Skall jag springa längre än 15 km eller så behöver jag ha sportslick lite här och där, men framför allt i BHn. 
 
Just det faktum att det är bakteriedödande är extra bra. När vi sprang en vecka på Kungsleden för ett par år sedan hällde Torkel kokande vatten över sin fot och fick en stor brännblåsa. För att kunna springa vidare nästa dag smetade vi på tjockt med Sportslick så att skon inte skulle skava under löpningen - fungerade utmärkt!
 
Leukoplast
 
Det skall helst vara den breda remsan som täcker hela hälen eller hålfoten med en bit. Den tunnare remsan kan vara bra till tårna men jag föredrar att klippa till en lagom bred bit med en sax i stället. 
 
Leukoplasten använder jag på fötterna men framför allt runt BH-bandet, en remsa rakt över ryggraden och en remsa över bröstbenet. 
 
Annat som ligger i mitt skavsårskitt är:
  • En säkerhetsnål för att sticka hål på blåsor. 
  • En ask med tändstickor för att kunna sterilisera den. 
  • Vanligt plåster - för att täcka över blåsan innan jag drar på Leukoplasten. Annars drar man lätt bort en massa hud när man skall ta bort Leukoplasten. 
  • En liten tub antiseptisk salva. 
Fotvård en route på Österlen.