För skojs skull - Svett är det nya svarta

25 kilo!
Vi har skrivit listor och vägt och räknat hela veckan och har nu kommit fram till en preliminär vikt på packningen. 
 
25 kilo. 
 
25 jävla kilon!
 
Det är cirka 10 kilo mer än vad vi hade räknat med och nu börjar arbetet med att banta packningen. 
 
Problemet är bara att det inte finns så mycket att plocka bort. Skall jag välja att bara ha två par trosor och spara 31 gram? Såga bort skaftet på tandborsten (den väger 12 gram intakt)?
 
Det som väger mest är så klart maten. På den första vecko-etappen kommer vi inte att kunna köpa någon mat alls och då hamnar maten på 5.3 kg per person. Då har jag ändå räknat med att gå back 1000 kalorier per dag... 
 
Planeringen av maten är det som är mest ångestladdat för mig. Det är årets underdrift att säga att jag är ganska dålig på att gå utan mat, när jag är hungrig blir jag inte bara en fara för mig själv utan också för omgivningen. Löpningen i sig kommer att bli stor utmaning för mig och jag har ingen större lust att ta mig an 35 km om dagen, sex dagar i rad, utan att ha tillräckligt mycket att äta. Dessutom ökar skaderisken om man springer på ett kalori-minus. 
 
Men 25 kilo är för mycket. Behöver jag verkligen två energi-kakor under löpningen? Eller kan jag ta bort 50 gram nötter från frukost-gröten?
 
Vilka fruktansvärda frågor att ställa sig själv.
#1 - Sanna

Packåsna. Jag säger det igen: packåsna

Svar: Han har också börjat klaga över att det är för tungt. Men annars var det en bra idé.
Kari

#2 - Katrin -Katrins äventyr

Oj, vilken planering och tänkande detta kommer att vara för er. 25 kilo...ja, vad tusan ska ni plocka bort? Ett gram här eller där gör ju mycket i totalen. Tror iof att du tänker vettigt när det gäller att ha tillräckligt med mat, vore ju galet att gå för mycket minus. Inget bra tips idag men jag ska klura om jag kan komma på något smart.
Liggunderlag brukar ju viktjagare kapa, även minska antal kastruller i köket den första sträckan.

Svar: 25 kg för två personer som skall tälta i en vecka är ju inte mycket i vandringsssammanhang men det är lite för mycket för att springa med.
Kari

#3 - Niklas

Hej hej, vilket äventyr att springa gröna bandet! Ska bli kul att följa er! Jag har själv lekt med tanken när jag vandrade GB 2015, jag tänkte ofta "här skulle jag vilja springa". Jag antar då att ni tänker börja från Treriksröset. När jag lekt med tanken så tänkte jag att man behöver ju inte något tält tills först i Kvikkjokk om man planerar tillräckligt bra. Jag har själv kört Bamm och Omm och lyckats komma ner under 5kg i packning per person med tält och mat för 2dagar. Det vore mycket intressant för en prylnörd att höra vilken utrustning ni tänkte använda.

Svar: Det kommer en utrustningslista så småningom, vi experimenterar fortfarande en del! Men det kommer att bli ett tält från Zpack och en löparrygga från Aarn åt Torkel.
Kari

#4 - Nipe

Fy fasen, 25 kg skojar man inte bort... Men att behöva ta bort mat, det känns nästan omöjligt kan jag tänka mig. Jag följer med spänning detta.

Svar: Det är inte ens mycket i vandringssammanhang. Första gången vi fjällvandrade hade vi drygt 20 kg var för samma tidsperiod. Men minst 5 kg måste bort.
Kari

#5 - Jonas

Det är ju tält, ryggsäck och sovprylar som man kan spara in mycket på så ni verkar redan vara inne på rätt spår.
Den här tråden på Utsidan kanske kan ge fler tips: http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=80824

Maten går så klart att spara vikt på genom att öka energiinnehållet. Framför allt i form av fett. Samtidigt anser jag att smaken är viktigare. Fixar jag inte att äta upp det spelar det ingen roll hur mycket energi den innehåller.
Har ni 1kg per person och dag och bara kommer upp i 3500kcal så finns det trots allt stora möjligheter till viktminskning.

Lycka till!

Svar: Jo, maten är min svaghet (inte bara på fjället!) men vi har lyckats banta ned vikten till 750 g / person / dag nu. Min man får äta lite mindre helt enkelt! Vi har lyxat lite när det gäller sovkomforten också, skall man vara ute så pass länge är det ju viktigt att sova bra. Skall kolla tråden du tipsar om också för att se om vi kan få fler tips!
Kari