För skojs skull - Svett är det nya svarta

Typiskt svenskt
Jag har firat nationaldagen med hallonpaj och en löptur men det är det senare jag tänkte skriva om. Få saker är nämnligen så typiskt svenska som löpning - eller motion snarare. När EU gjorde en stor studie  för ett par år sedan visade det sig att Sverige ligger i toppen inom EU vad gäller fysisk aktivitet.  Det är få som rör på sig - vare sig det är trädgårdsarbete eller ultralöpning - som svenskar. 
 
Jag vågar gissa att norrmännen hade slått oss om de varit med för undersökningen visar nämligen på en stor skillnad mellan norr och söder. I norra Europa rör man på sig mycket mer. Undersökningen förklarar inte varför men om jag skall våga mig på en till gissning så skulle jag säga att det hänger ihop med ekonomiska förhållanden. Den skillnaden har man nämligen sett i många tidigare undersökningar på nationell nivå. Fattiga länder i östra Europa, som Rumänien och Bulgarien, får lika dåliga resultat som Portugal och Italien. 
 
Samtidigt som det naturligtvis är roligt att se att vi svenskar ligger så bra till internetionellt sett så finns det utrymme för självrannsakan också. Trots att vi ligger i topp är det bara två tredjedelar som rör sig så mycket som det rekommenderas (en timme / dag). Män tränar mer än kvinnor, och barn och ungdomar mindre än vuxna (bland 15-åringar är det bara 10-15% som motionerar en timme om dagen). 
 
Det finns mycket att tänka på i undersökningen men idag väljer jag att vara stolt över att vi svenskar faktiskt är bäst på något så viktigt som att röra på oss. Var jag än varit idag har jag också sett andra som valt att tillbringa nationaldagen med att motionera på ett eller annat sätt. Hallonpajen åts sittandes på toppen av en kulle i en Stockholmsförort och vi såg löpare, cyklister folk i alla åldrar  som promenderade uppe på kullen. Under kvällens löptur mötte jag dessutom klättrare och en och annan simmare. 
 
Heja Sverige, helt enkelt!