För skojs skull - Svett är det nya svarta

Vandringstips - STFs signaturleder
STF (som ju är min absoluta favoritförening, drömarbetsgivare och rent generellt en förebild i livet) har precis lanserat ett nytt koncept, nämligen något de kallar för signaturleder. 

Det rör sig om 12 vandringsleder / vandringar runt om i Sverige som de tycker håller absolut toppklass, både vad gäller naturen, boenden och möjligheten att ta sig till och från start med kollektivtrafik. Lederna finns utspridda över hela Sverige och ska sammantaget visa på hur varierad och vacker dden svenska naturen är. 
 
Behöver jag säga att jag älskar idén? 
 
Vi letar ju konstant efter nya leder och områden att utforska. Det finns oändligt mycket att välja på men tröskeln är ofta ganska hög eftersom det krävs en hel del research för att hitta en vandring som erbjuder boende och fungerar rent logistiskt. Alltför ofta hittar vi stigar som ska vara fantastiska men där det blir för krångligt och tidskrävande att ta sig tillbaka i slutet av turen, eller där vi inte kan hitta boenden som passar. Tält i alla ära men ibland vill man ju bo inomhus också. 
 
Av de 12 signaturlederna är det vissa vi redan gjort. Abisko-Nikkaluokta finns till exempel med, och det är ju en klassiker. Jämtlandstriangeln har jag gjort både till fots och på skidor och Hemavan - Ammarnäs gjorde vi som en del av Gröna bandet. 
 
Men det finns också flera förslag som jag inte har vandrat. En del finns redan med i planerna, som Tiveden och Höga Kusten, andra har jag inte ens hört talas om tidigare. Alla finns de nu med på min lista över dröm-äventyr.
 
Höstfärger i Vindelfjällen, strax norr om Ammarnäs. 
En dagstur nära Abisko. Vi tog linbanan upp till kalfjället, okynnessprang på heden och njöt av utsikten. 
Jämtlandstriangeln för ett par år sedan. Nästa vecka åker vi till Jämtlandsfjällen igen, då ska vi till Vålådalen. 
 
Österlen och Södra Öland har jag också hunnit med, även om sträckningen inte riktigt är den samma som STF föreslår. Båda krävde en hel del planering och jag önskar att jag haft STF:s förslag framför mig vid planeringen dock - det finns en hel del tips där som jag missade. 
 
Mörbylånga på södra Öland. 
Österlen - underbar strand som var hemsk att springa på. Tror aldrig att jag haft som träningsvärk hela mitt liv som efter två mils löpning i sanden.