För skojs skull - Svett är det nya svarta

Rädsla nr 1: fjällen
Så klart jag är rädd för fjällen, det ska man vara. Jag har väldigt stor respekt för fjällen på vintern (på sommaren också för den delen) och funderade länge på om jag verkligen har den kunskap och erfarenhet som krävs för en längre vintertur med tält. 
 
Jag har inte gjort särskilt många vinterturer, två korta stugturer i Jämtlandsfjällen och en vinterfjällskurs med STF för ett par år sedan. Räcker det? 
 
Jag preppar mig själv genom att lyssna på radiodokumentärer om dödsolyckor i fjällen (rekommenderar den här P3-dokumentären starkt!) och försöker förstå vad som egenligen är farligt.
 
Jag ska följa markerade leder hela tiden vilket ställer ganska små krav på navigation och lavinkunskap. Så check på den. 
 
Energi och vätska? Jag har bra koll från löpningen och vet ganska väl vad jag behöver - och hur jag funkar när jag inte har fått det. 
 
Extrema väderförhållande då? Det här är så klart situationer när det kan bli farligt på riktigt och då gäller det att ha en plan - och bra prylar. Jag har räknat med att kunna klara av temperaturer ned till -30 men har inte kunnat testa i kallare väder än -10 den här vintern. Snöstorm är värre. Inga prylar i världen hjälper mot en white out så då finns inget annat val än att stanna. Går det inte att få upp tältet så har jag en vindsäck i pulkan. 
 
Och skulle situationen blir ohanterbar så har jag en nödsändare med mig. Jag har hyrt en Garmin InReach från Fjällcom och det känns så klart väldigt tryggt att veta att det går att kalla in fjällräddningen med ett tryck på en knapp. 
 
Bilden här nedan är när vi gjorde Gröna bandet och träffade en man som hade skadat ryggen. Jag reagerade på att tältet var uppsatt trots att det var mitt på dagen och såg sedan de korsade stavarna utanför.
 Som tur var lyckades vi få tag på fjällräddningen via mobilen istället för att använda vår nödsändare. Det tog fyra timmar innan helikoptern kom och ingen annan passerade under den tiden. Sjukvårdarna berättade sedan att de varit på väg mot oss men vänt i sista sekund för att åka på ett annat, mycket mer akut larm.