För skojs skull - Svett är det nya svarta

Rädsla nr 2: Tänk om Sälka inte har det bra?
Långtur med hund är nytt för både mig och Sälka och jag har egentligen ingen aning om hur hon kommer att trivas. Hon har visserligen älskat de turer vi har gjort hittills men som längst har vi varit ute i fyra dagar. Tältnätterna har funkat hyfsat bra även om hon varit lite frusen ett par gånger. 
Jag har lagt ned mycket tid på att fundera på hennes energi, mat och komfort men jag har ju inte kunnat testa så det hela blir tyvärr lite av ett experiment.
 
Jag känner mig ändå hyfsat trygg med lösningarna:
  • Vi har satt över henne på ett högenergifoder
  • Efter tips från engelska jaktsidor så har jag köpt en massa pemmikan (torkat och malt kött som är uppblandat med talg) som energigodis. Har visat sig fungera utmärkt på långpassen.
  • Jag har också bunkrat upp med vätske-ersättning för hundar som innehåller extra energi och elektrolyter.
  • Hon kommer att sova under mitt duntäcke (men inte i min sovsäck) och har fått en thermo-overall för riktigt kalla nätter. Dessutom kommer min dunkjol att kunna vara ett extra lager åt henne om hon fryser på natten. 
  • Dagtid kommer hon att ha tassalva för att skydda trampdynorna mot snö. 
Den stora utmaningen tror jag kommer att bli den ändrade rutinerna och de långa dagarna. Hundar är vanedjur och gillar dessutom att sova mycket på dagarna. 
 
#1 - Sanna

Gummimockasiner! Om det blir isig skare kan hon lätt skära upp tassarna. Små gummimockasiner hjälper även att hålla tassarna varma om det blir mycket kallt (Tassa som är en riktig fjant och inte kan gå i snö om det är kallare än -8 pga fransk vekling får ha små bomullsstrumpor inne i gummiskorna på vintern, då kan hon gå hur långt som helst). Och så har de lite halkskyddsfunktion också. Väger inte mycket att ha i en ficka som extragrej, mycket lättare än att bära en hel hund med blödande tassar. Såna här: https://www.veterinarbutiken.se/tassar-klor/678-pawz-skyddande-gummi-boots-for-storre-hundar.html

Svar: Hon har tossor i tältet, pga har redan rivit sönder ett tält och ett liggunderlag. På dagen får hon tassalva. Jag har rådgjort med en hund-sjukgymnast som varnade för risk med skavsår om de har tossor på sig hela dagen. Men kanske värt att köpa in lite gummiboots ändå, för krissituationer?
Kari Gardelin

#2 - Sanna

Jag tänker att om det skulle råka bli såna där dagar när det fryser-smälter-fryser så att isen blir väldigt vass, då kanske det är bra att ha i reserv? Inte nödvändigtvis för alla dagar!
(och vi vill ha toss-tass-bilder! Det är det sötaste)

Svar: Jag har skaffat sådana där nu. Jag är i den fasen där jag panik-köper alla prylar jag ser. Då har jag ändå två uppsättningar vanliga tossor på packlistan.
Kari Gardelin