Koncentration & prestation

Vilken träning är bäst?

Det finns inget svar på frågan. Och varför inte?

Träning är individuellt. Det som är bäst för en person kanske inte alls passar en annan. Olika personer har olika kroppar, olika ålder och förutsättningar och kan få olika resultat fast man genomför liknande typ av träning. Det kan vara så att man måste träna lite olika för att uppnå samma resultat. Ibland kan två personer behöva träna olika mycket för att bli lika snabba eftersom en person har korta och kompakta sprintmuskler medan den andra har långa och smala muskler. Det kan till och med vara så att man blir som allra bäst och mår allra bäst om man ägnar sig åt det som passar naturligt.

Ämnesomsättning

Man kan exempelvis ha olika korta eller långa muskler som lämpar sig bättre för korta snabba pass respektive långdistans. Ämnesomsättningen kan också ha betydelse. Metabolism, eller ämnesomsättning, är våra kroppars kemiska reaktionskanal som bland annat omsätter näringen vi äter till energi. En hög ämnesomsättning gör att kroppen förbrukar näringen snabbare och den kan påverkas genom träning. Träning ökar cirkulationstakten i kroppen på ett hälsosamt vis.

Supermat som ökar ämnesomsättningen

Omega-3 har goda egenskaper för hjärta och förbränning, man kan få i sig detta genom att äta mycket fisk och skaldjur. Livsmedel som bland annat grapefrukt, grönsaker, ägg, svamp samt fullkorn och kakao har förmågan att öka ämnesomsättningen i din kropp.

Träningsformer

För den som motionstränar är det viktigt att hitta en träningstyp som man tycker om och som passar kroppen och det man vill åstadkomma. Ofta behöver träningen också vara lättillgänglig. Detta är den bästa träningen för just den individen. Den som tävlar gör det som krävs utifrån målet eftersom man eftersträvar en annan typ av mål.

Konditionsträning är en av de viktigaste träningsformerna. Att regelbundet, minst tre gånger per vecka, öka sin puls genom raska promenader eller löpning är hälsosamt. Kampsport är också ett bra exempel på en sport där du rör dig hela tiden. Styrketräning är bra när du vill stärka muskler, leder och ligament och belasta kroppen lite mer. Det kan också minska risken för skador som bland annat förslitning om du har ett stillasittande jobb. En utmärkt kombination är att både ägna sig åt kondition och styrka. Att träna på gym kan vara en enkel lösning eftersom det finns band att springa på och utmärkta maskiner för styrka.

Det finns mängder av träningsaktiviteter – simning och cykling är också bra för att träna upp konditionen, rodd kan man också ägna sig åt och man kan utföra så kallade ”luftöppnare”, vilket är intervallträning. Du cyklar eller springer mycket fort en kort sträcka, vilar, kör igen, vilar, kör igen och så vidare. Träna utomhus i naturen – det piggar upp!