Träning för ömma knän

Om du har problem med exempelvis dina knän eller leder, vilket är ganska vanligt när man blir äldre, finns det bra träning för dig. Det viktigaste är att avlasta de ömma delarna, något som görs utmärkt i vatten. Prova att simma eller göra vattengympa på ett sätt som inte besvärar dina knän, det är en rolig och bra motionsform. Ofta kan det vara bensparken som är lite besvärlig för knäna med det går i så fall att ta i lite mer med armarna.

Modern och mjuk träning

Att cykla och promenera är skonsamt, men det är också bra att gå stavgång – det ger mycket om du gör det på rätt sätt. Ta ut rörelsen framåt och tryck i staven, använd armmuskeln när du drar staven bakåt. Om du använder både armar och ben ordentligt vid stavgång blir det en jättebra motionsform. Det både aktiverar musklerna i överkroppen och avlastar leder och ligament.

Ett bra träningsredskap som är mjukt och rytmiskt för kroppen är crosstrainern. Du hittar den på de flesta gym. Där studsar fötterna inte upp och ner som vid löpning, de ligger kvar på varsin platta som istället trampas runt. Du kan öka och sänka takten och det blir en slags löpning där fötterna inte lämnar underlaget.