Hur väljer jag träningsform?

Det är enklare än man tror att välja träningsform. Fundera på vad du vill åstadkomma med träningen. Vill du hålla dig i form och vara frisk? Vill du prestera bättre och bättre? Eller vill du kanske gå ner i vikt?

Välj rätt träning för ändamålet

När du bestämt dig för vad du vill åstadkomma ska du välja typen av träning, och du behöver välja den träning som ger det resultat du vill ha. Om du bara vill träna för att hålla dig frisk ska du givetvis välja en lättillgänglig träning som du tycker om. Det är viktigt att du fortsätter att träna, det får inte bli ett högt berg framför dig som du känner att du måste bestiga varje gång du ska träna. Om du gillar att cykla, välj cykling. Om du gillar att springa eller gå på gym, välj det. Det viktigaste är att du får upp pulsen när du tränar – så att det verkligen blir träning av det.

Hög eller låg förbränning

Om du planerar en viktminskning behöver du både träna och äta rätt. Normalt förbränner kroppen fett vid lågintensiv träning som exempelvis jogging. Om man vill öka förbränningen kan man toppa med sprintlopp, då håller kroppen den högre förbränningsnivån även ett tag efter avslutad träning. Hur fett förbrukas och förbränns påverkas av hur mycket vi rör oss. Styrketräning är viktigt eftersom en tränad muskel har en mycket bättre möjlighet att använda fett till bränsle. När muskelmassan ökas på ökar också förbränningen över dygnet.

Vad är träning?

Definitionen kan vara subjektiv, men man bör kunna säga att träning är när pulsen ökar – eftersom det är då det ger resultat i kroppen. Cirkulation är nyckeln till hälsa och välbefinnande. Man kan ha en måttstock där pulsen avgör, vilket innebär att man kan göra flera olika saker bara pulsen går upp. En enkel promenad kan lätt bli träning om du går så raskt att pulsen går upp. Bor du i lägenhet och har trappor upp ska du undvika hissen och ta en rask promenad i trappan, detta ger mer än man kan tro. Genom att låta bli hissen är mycket vunnet.

Tidpunkt för träning

Människor har olika kroppsrytm, den som kan träna på morgonen kan dra fördel av detta. Om man ökar förbränningsnivån genom exempelvis högintensiva intervaller på morgonen sitter den i under dagen. Denna förbränning ger en extra bonus.