Att tävla och prestera

För den som tränar på elitnivå är det ytterst viktigt att de mentala delarna är lika vassa som de muskler man tänker använda. Pilates och Qigong är exempel på utmärkt träning för kroppskontroll och koncentrationsförmåga och i kombination med högintensiv träning kan detta ofta pusha atleten ytterligare.

Träning kopplad till prestationen

För att bedriva prestationsträning, eller riktad träning, behöver du ha ett mål som exempelvis att vinna en viss tävling. Träningen fokuserar all kraft på det som krävs för att vinna. Om det exempelvis krävs en högre grad av explosivitet tränas denna intensivt för att uppnå den fysiska förmåga som krävs. Det handlar ofta om grenspecifik träning som kan bli ganska tuff och där man ger sin maximala kraft.

Välbefinnandet är belöningen

För en elitidrottare är belöningen för det mesta inte själva träningspasset utan resultatet det leder till. Välbefinnandet uppstår när man står högst upp på prispallen eller när ett träningsmål är uppnått. För många som motionstränar är resan lika viktig som målet medan en prestationsatlet fokuserar all kraft på att uppnå målet. God kondition och hälsa är bieffekter.

Det finns dock motionärer som precis som elitidrottare tycker om att ägna sig åt riktigt tuff prestationsträning, dessa kallas ofta ”elitmotionärer”.